Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Νέες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων – Γίνεται πιο τσουχτερή για χιλιάδες οφειλέτες

Νέες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων – Γίνεται πιο τσουχτερή για χιλιάδες οφειλέτες

– Οφειλές έως 5.000 ευρώ που ρυθμίστηκαν με τις 100 δόσεις εξακολουθούν να μην επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και τόκους
– Η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται εάν δεν εξοφληθεί το ποσό ή δεν μπει σε νέα ρύθμιση ο οφειλέτης
– Υπάρχει δυνατότητα οι 100 δόσεις να μειωθούν εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να πληρώνει περισσότερα
– Με το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα υπάρξουν και νέες αλλαγές που δεν έχουν ακόμα εξειδικευτεί
 

Με νέα εγκύκλιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται πως η ρύθμιση των 100 δόσεων γίνεται πιο ακριβή για όσους σκοπεύουν να επωφεληθούν από αυτή. Στην εγκύκλιο αυτή υπάρχει μία βασική αλλαγή που αφορά την αύξηση του επιτοκίου από το 3% στο 5,05%.

Στην εγκύκλιο ορίζονται:

– Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που έχουν ρυθμιστεί με τις 100 δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται από το 3% στο 5% και η αύξηση αυτή ισχύει για το ανεξόφλητο υπόλοιπο από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και μετά.

– Οφειλές έως 5.000 ευρώ που ρυθμίστηκαν με τις 100 δόσεις εξακολουθούν να μην επιβαρύνονται με προσαυξήσεις-τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή το ανωτέρω επιτόκιο, εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι:

α. ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,

β. η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και

γ. η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Aπώλεια ρύθμισης

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νέο λόγο απώλειας, η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης:

α) δεν έχει εξοφλήσει το σύνολο των ληξιπροθέσμων μη ρυθμισμένων οφειλών του,

β) δεν έχει υπαγάγει το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής και

γ) δεν υφίσταται καθεστώς αναστολής είσπραξης για τις ανεξόφλητες, μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ατομικές ή από συνυποχρέωση/ συνυπευθυνότητα. Για την ως άνω τακτοποίηση, παρέχεται στον οφειλέτη προθεσμία τριών (3) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής των οφειλών ή από την έναρξη ισχύος του νόμου. 

Ωστόσο, αυτό το περιθώριο των 3 μηνών μειώνεται στον ένα μήνα, καθώς η εγκύκλιος είχε γραφτεί πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου και με βάση τα προαπαιτούμενα αυτό το διάστημα πλέον μειώνεται στον ένα μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις θα υπάρξουν και νέες αλλαγές που θα εξειδικευτούν μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου την Παρασκευή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε