Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Νέες διαρροές κυβερνητικών αξιωματούχων – Έρχονται μέτρα 4,5 δισ.

Νέες διαρροές κυβερνητικών αξιωματούχων – Έρχονται μέτρα 4,5 δισ.

Ανώνυμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης προαγγέλλουν νέα μέτρα λιτότητας, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που δεν ονοματίζονται, τα διαψεύδουν και κανείς δε λέει ευθαρσώς τι μας ξημερώνει.

Ο ένας μετά τον άλλο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προαναγγέλλουν τη λήψη νέων μέτρων για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 4,5 δισ. Μετά τον μυστηριώδη αξιωματούχου που μίλησε στη Wall Street Journal, ακόμη δυο προχώρησαν σε αποκαλύψεις σε διεθνή ΜΜΕ.

Λίγα 24ωρα πριν έρθει η… λυπητερή από τη Eurostat (οι ανακοινώσεις για το ύψος του ελλείμματος του 2009 αναμένονται τη Δευτέρα), ακόμη δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι προανήγγειλαν τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, τα οποία θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και θα ενσωματωθούν στον προϋπολογικό του 2011 που κατατίθενται στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο τα δυο στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πάντως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega διέψευσε την ύπαρξη διαρροών και ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω από τους στόχους που έχει θέσει. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι έχουν ξεφύγει οι δαπάνες για την Υγεία.

Ποια τα νέα μέτρα που είναι καθ’ οδόν…

Τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα, ενδεχομένως όμως και νέους έμμεσους φόρους, μετέδωσε το Dow Jones Newsires, επικαλούμενο πάντα τους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Ένας εκ των δυο μάλιστα, εκτίμησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2010 αναμένεται να φτάσει το 9,3% ή και λίγο περισσότερο, εκτιμώντας πως αυτό είναι συνέπεια της καθυστερημένης είσπραξης φόρων και στην αναμενόμενη αναθεώρηση, προς τα πάνω, του ελλείμματος από τη Eurostat.

«Η φοροδιαφυγή παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα. Σε απόλυτους αριθμούς είμαστε μείον 2 δισ. ευρώ στην επίτευξη του στόχου του τρέχοντος έτους και έτσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρότερα το επόμενο έτος για να πλησιάσουμε το στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμό στο 7,6%,» δήλωσε στο Dow Jones Newswires το μέλος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα πάλι με δεύτερο αξιωματούχο, τα νέα μέτρα θα «κλειδώσουν» μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, απεσταλμένοι της οποίας έρχονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

«Θα υπάρξει σημαντική περικοπή δαπανών σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. Θα μπει ταβάνι σε υπερωρίες και μπόνους. Οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα περικοπούν, δημόσιοι φορείς θα συγχωνευτούν και εκείνες που δεν εξυπηρετούν κανέναν πραγματικό σκοπό, θα κλείσουν», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αναμένονται επίσης περικοπές στις δαπάνες δήμων και νοσοκομείων, θα αυξηθεί μεγαλύτερος ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, ενώ αύξηση φόρου έρχεται σε τσιγάρα και ποτά. Δεν αποκλείεται μάλιστα να «ψαλιδιστούν» και τα επιδόματα ανεργίας.

Ερωτηθείς ο ένας από τους δυο ανώνυμους αξιωματούχους αν η είσπραξη των 4,5 δισ. που απαιτούνται είναι ρεαλιστικός στόχος, απάντησε: «Ρεαλιστικά θα είναι πολύ δύσκολο, στη διάρκεια ενός έτους». Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο τα μισά από τα πρόσθετα μέτρα να εφαρμοστούν το 2011 και τα άλλα μισά το 2012.

Οι κύκλοι του υπουργείου που διαψεύδουν

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που φυσικά δεν κατονομάζονται, διέψευσαν τα δημοσιεύματα που επικαλούνται ως πηγή «κυβερνητικούς αξιωματούχους». Και τονίζουν ότι η Ελλάδα μέσα στο 2010 όχι απλώς θα εκπληρώσει το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ, αλλά προβλέπεται ότι θα τον ξεπεράσει και θα επιτύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί για το 2011.

Αντίθετα, επιχειρεί και έχει κατορθώσει να αποτρέψει τη μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό και έχει ήδη θεσπίσει ή σχεδιάσει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια να έχει ως βάση την πραγματική εξυγίανση του δημοσίου τομέα, την οριστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματικότερη για τους πολίτες διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Διαβάστε επίσης
Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Πρωθυπουργός – Ετοιμοι για κόντρα με την τρόϊκα – ”Λείπουν” 3,5 δισ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε