Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Νέες μειώσεις μισθών 10% – Έκθεση φωτιά από την Τράπεζα της Ελλάδος

Νέες μειώσεις μισθών 10% – Έκθεση φωτιά από την Τράπεζα της Ελλάδος

– Απώλειες μισθών πάνω από 30% για όλους
– Τρέχει η ύφεση με 5% φέτος
– Χειρότερη η εικόνα της οικονομίας

Το μνημόνιο είναι μονόδρομος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έρθουν άμεσα. Αυτή είναι μέσα σε μια φράση, σύμφωνα με πληροφορίες η κεντρική ιδέα της έκθεσης της ΤτΕ που θα παρουσιαστεί σήμερα.

Η χώρα έχει βυθιστεί στην ύφεση και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των πολιτικών η Τράπεζα της Ελλάδος “βλέπει” να τρέχει με 5%, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό.

Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής της ΤτΕ “βλέπει” πως και για τον επόμενο χρόνο και με βάση τις προβλέψεις για τις συμβάσεις έρχεται νέο πογκρομ στους μισθούς, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα με μειώσεις κοντά στο 10%.

Οι τάσεις που επικρατούν για το 2012 στην αγορά εργασίας θα ισχύσουν και την επόμενη χρονιά με αποτέλεσμα τη συνέχιση της συρρίκνωσης του εισοδήματος Πολλές συλλογικές συμβάσεις θα λήξουν και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη νέα μείωση των μισθών κατά 9% στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι μιλάμε για μια τετραετία συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα καθώς το 2010 υποχώρησαν κατά 9,1% πέρυσι κατά 6,4% και εφέτος μεταξύ 9,3% και 10,1%.

Αντίστοιχα για τα επόμενα δύο χρόνια σε ότι έχει να κάνει με το Δημόσιο τομέα οι απώλειες που θα έχουν οι μισθωτοί αναμένεται να είναι για φέτος περί το 8% και για το 2013 6%.

Σύμφωνα με την “Ημερισία” και με τις προβλέψεις της Τράπεζας η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην διετία 2012 – 2013 θα φθάσει έως το 12,6% στο σύνολο της οικονομίας και έως το 16,3% στον ιδιωτικό τομέα.

Επιτυγχάνεται έτσι από το 2013 κιόλας ο στόχος του Μνημονίου για μείωση κατά 15% έως το 2014.

Επίσης κατά πληροφορίες στην έκθεση ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να επισημαίνει ότι το διακύβευμα για την Ελλάδα παραμένει το εάν θέλει να βρίσκεται εντός του ευρώ ή όχι τονίζοντας παράλληλα πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Προσθέτει πως είναι απαραίτητη η τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο , στέλνοντας μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα. Πάντως ο κ. Προβόπουλος δεν θα θελήσει να κάνει ανοιχτή πολιτική παρέμβαση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην έκθεση επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστερήσεων στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης:
Μείωση εφάπαξ ή αύξηση εισφορών σε 21 Ταμεία – Τα παίρνει ως “προίκα” και η νέα κυβέρνηση!

Νέο σκάνδαλο στο ΙΚΑ: Έδωσαν 4.000 συντάξεις με πλαστές βεβαιώσεις εργοδοτών

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε