Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέες πιέσεις για αυστηρότερα μέτρα από Δευτέρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα για νέο αυστηρότερο πακέτο μέτρων με συνταγή του ΔΝΤ.

Νέος γύρος πιέσεων στην ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του Ecofin για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε νέα σκληρά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και δαπανών, απολύσεις και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. 

Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη στη συνεδρίαση του Ecofin όπου θα εξεταστούν τρία σημαντικά θέματα.

Το πρώτο θέμα είναι η απόφαση για υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης, γεγονός που θα σημαίνει ότι κάθε μήνα τα οικονομικά της χώρας θα εξετάζονται από αξιωματούχους της Κομισιόν. Άλλωστε στις 16 Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει την πρώτη έκθεση της για το αποτέλεσμα των μέτρων που έχει λάβει.

Το δεύτερο θέμα θα αφορά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας με το Ecofin να δηλώνει πως οι δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Η τελευταία απόφαση των Βρυξελλών θα αφορά πακέτο παρεμβάσεων επιπλέον από αυτά που έχει λάβει η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βρυξέλλες αξιώνουν από την Ελλάδα να υιοθετήσει νέα αυστηρότερα μέτρα με στόχο, τη μείωση του ύψους των μισθών στο δημόσιο και τη συγκράτηση των αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν με την κατάργηση του 14ου μισθού, με τη περαιτέρω μείωση των συντάξεων, με την αύξηση του ΦΠΑ με και την επιτάχυνση των διαδικασιών των ιδιωτικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων. Να σημειωθεί οτι καθώς οι Βρυξέλλες απέρριψαν την λύση του ευρωομολόγου, η ελληνική πλευρά προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου της Ε.Ε. προκειμένου να ενισχύονται οι χώρες-  μέλη, όταν αντιμετωπίζουν κρίσεις και κυρίως όταν υπάρχει αύξηση των spreads. Επίσης, ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ζήτησε απο τους εταίρους να προκαταβάλλουν στη χώρα μας τα ήδη διασφαλισμένα κονδύλια (π.χ. στους αγρότες), ώστε να προχωρήσει ταχύτερα και το αναπτυξιακό σκέλος στην Ελλάδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε