Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Νέο «κρας-τεστ» με «αλμυρό» κόστος δανεισμού

Για 1,25 δισ. € βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα και ελπίζει να «ντυθεί» Πορτογαλία.

Στην «σκιά» του δημόσιου διαλόγου για αναδιάρθρωση χρέους, η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για να δανειστεί 1 δισ. 250 εκατ. ευρώ.

Το εγχείρημα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο εάν συνυπολογιστεί η πρόσφατη αύξηση των ευρωεπιτοκίων και η προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, εξελίξεις που καθιστούν το κόστος χρήματος ακόμη πιο «τσουχτερό».
Η δημοπρασία που θα διενεργηθεί σήμερα αφορά σε Έντοκα Γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων, με ημερομηνία διακανονισμού (settlement) την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 14 Απριλίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Δεδομένων των συνθηκών, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πως «εάν το επιτόκιο πέσει χαμηλότερα από το 5,11% που δανείστηκε πρόσφατα η Πορτογαλία τότε μάλλον θα πρέπει να αισθανθούμε ικανοποιημένοι».

Στην προηγούμενη έκδοση έντοκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 11 Μαρτίου το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%, λίγο υψηλότερο από το 4,64% που είχε αντλήσει το δημόσιο στην έκδοση του Φεβρουαρίου.

Ο ΟΔΔΗΧ πρέπει να καλύψει συνολικές λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,44 δισ. ευρώ από εξάμηνα έντοκα και 960 εκατ. ευρώ από ετήσια.

Δύσκολος μήνας

Δύσκολος μήνας θα είναι και ο Μάιος, αφού μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους απαιτούνται 11,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τον επόμενο μήνα λήγουν ομόλογα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,6 δισ. ευρώ αφορούν σε δεκαετές ομόλογο (λήξης 18 Μαίου 2011), 900 εκατ. ευρώ είναι οι λήξεις ειδικών ομολόγων, έντοκα γραμμάτια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές τόκων ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε