Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Νέο κύμα αυξήσεων στα προϊόντα – Αγαθά από 11% ΦΠΑ πάνε στο 23%

Για το 2011 η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τους φόρους, αλλά τα προϊόντα με χαμηλό ΦΠΑ θα τα μεταφέρει στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, που στην ουσία σημαίνει και νέες αυξήσεις για τα νοικοκυριά.

Νέα μέτρα και νέους φόρους αναμένεται να επιβάλλει η τρόικα με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος αναμένεται να εξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα, όταν οι εκπρόσωποί της θα ξαναέρθουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο στο νέο προϋπολογισμό προβλέπονται επιπλέον φόροι της τάξεως των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 2,15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην ουσία αυτά τα νούμερα στην πράξη σημαίνουν νέα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από το 2011.

Ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Έθνος είναι νέα αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 30% αγαθών και υπηρεσιών που βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% θα πάνε στον υψηλό συντελεστή 23%.

Έτσι στον χαμηλό συντελεστή σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παραμείνουν τα αγαθά ευρείας κατανάλωσης, τα φάρμακα, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα εισιτήρια μαζικής μεταφοράς.

Η αλλαγή προς το μεγαλύτερο ΦΠΑ αφορά τα αναψυκτικά και χυμούς, τα είδη πολυτελείας, τους ξηρούς καρπούς, τα εισιτήρια του κινηματογράφου, τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα, τις καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία και όλα τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες γραφείων κηδειών.

Τα υπόλοιπα μέτρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% κατά μέσο όρο, με τα οφέλη να υπολογίζονται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον προσανατολίζονται στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις με στόχο την είσπραξη 600 εκατομμυρίων ευρώ και ενεργοποίηση των νέων τεκμηρίων διαβίωσης για τους φορολογουμένους.

Έσοδα αναμένεται να έχουν και από το ειδικό τέλος για τους ημιυπαίθριους χώρους, τα λεγόμενα πράσινα τέλη, αλλά και την επαναφορά των ηλεκτρονικών και τυχερών παιχνιδιών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε