Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέο χαστούκι για τον Σαρκοζί: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης εκτοξεύει το δημόσιο χρέος της Γαλλίας

Θέλει να χαρεί και δεν τον αφήνουν! Το ένα πρόβλημα μετά το άλλο για τον Γάλλο πρόεδρο, που τώρα πρέπει να βρει λύσει για την αύξηση του δημοσίου χρέους, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν!

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας θα αυξηθεί περισσότερο του αναμενόμενου ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και θα διαμορφωθεί σε 89,1% το 2012 έναντι 88,3% που αναμενόταν έως τώρα και θα κορυφωθεί σε 89,3% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, που σήμερα παρουσίασε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2012.

Και γιατί αυξήθηκε περισσότερο το δημόσιο χρέος της Γαλλίας; Εξαιτίας της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του μόνιμου ταμείου στήριξης των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης.

Έως τώρα η κυβέρνηση προέβλεπε υποχώρηση του χρέους για το επόμενο έτος στο επίπεδο του 88,2%.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει, ωστόσο, στον διορθωτικό προϋπολογισμό που ανακοίνωσε, δεσμεύσεις για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος: 4,5% του ΑΕΠ εφέτος, 3% το επόμενο έτος και επιστροφή σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς προβλέπεται για το 2016.

Οι αναθεωρήσεις λαμβάνουν υπόψη την οικονομική ύφεση, αλλά και την οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη της ευρωζώνης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ).

Η δημιουργία αυτού του ταμείου ήταν επίσης μεταξύ των διατάξεων του σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού.

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που κινεί τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η επίσημη λειτουργία του οποίου αναμένεται την 1η Ιουλίου του 2012.

Η Γαλλία θα καταβάλει το 2012 το πρώτο μέρος του κεφαλαίου των 6,6 δισ. ευρώ που της αναλογεί για τον ESM, η οποία αν και δεν αυξάνει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, διευρύνει το δημόσιο χρέος της. Οι λοιπές δόσεις έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι χωρίς την καταβολή αυτής της ενίσχυσης, το δημόσιο χρέος θα άρχιζε να υποχωρεί, όπως αναμενόταν, το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FT Deutschland: Η Μέρκελ καθυστερεί σκόπιμα τη βοήθεια στην Ελλάδα

Στον αέρα το Eurogroup – Ρεν: “Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ελλήνων”

Έκλεισε το κούρεμα – Συμμετέχει κερδίζοντας η ΕΚΤ!

”Είμαστε ισχυροί – Αντέχουμε ελληνική έξοδο από το ευρώ”

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε