Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Νέο “χτύπημα” από την S&P’s, υποβάθμισε τον EFSF

Μετά τις 9 χώρες της Ευρωζώνης ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση του EFSF.

Η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε σήμερα την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ΄AAA΄ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο  AA+.

Την ίδια στιγμή ο οίκος απομάκρυνε την αξιολόγηση από το καθεστώς CreditWatch όπου είχε τοποθετηθεί στις 6 Δεκεμβρίου του 2011 με αρνητικές προοπτικές . Το outlook είναι αναπτυσσόμενο (developing).

Ο οίκος είχε «προειδοποίησει» το Σάββατο πως θα αποφάσιζε αυτές τις ημέρες για την αξιολόγηση του ταμείου, στο φως της υποβάθμισης της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης την Παρασκευή.

Η άριστη αξιολόγηση του EFSF δικαιολογείτο ουσιαστικά με το «ΑΑΑ» των χωρών που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του -δηλαδή η Γερμανία και η Γαλλία- και η υποβάθμισή του ήταν η σημαντικότερη επίπτωση που μπορούσε να επιφέρει η υποβάθμιση της Παρασκευής.

Η Γερμανία απέκλεισε εκ νέου τη Δευτέρα το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων του EFSF, αναφέροντας πως οι εγγυήσεις του επαρκούν. Το Βερολίνο υποστηρίζει πως ο μόνιμος μηχανισμός για την Ευρωζώνη που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο, ο ESM, εξαρτάται λιγότερο από τους οίκους αξιολόγησης εξαιτίας της διάρθρωσης των κεφαλαίων του.

Ο μηχανισμός βγαίνει στις αγορές και εκδίδει χρεόγραφα για τη χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης των χωρών που έχουν καταφύγει σε αυτόν -προς το παρόν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- και πιθανή υποβάθμισή του θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει το κόστος δανεισμού του

Την Παρασκευή ο Standard and Poor’s   προχώρησε στην υποβάθμιση εννέα χωρών της Ευρωζώνης. Ανάμεσα σε αυτές και η Γαλλία που έχασε πλέον το τριπλό Α.

Την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να διατηρήσει τη “δύναμη κρούσης” του μετά την απώλεια του “τριπλού Α” από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ζήτησε απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

    “Χρειάζεται περαιτέρω συνεισφορά από τις χώρες που βαθμολογούνται ακόμη με τριπλό Α” ώστε το ΕΤΧΣ να διατηρήσει “την ίδια δυναμικότητα” και να μπορεί να δανείζει “με τα ίδια επιτόκια”, ακόμη και μετά την υποβάθμιση, είπε ο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

   Η δανειοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF δεν θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς του από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κλάους Ρέγκλινγκ.

    “Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία βαθμίδα του EFSF δε θα μειώσει τη δανειοδοτική ικανότητα των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το EFSF έχει τους πόρους να καλύψει τις τωρινές δεσμεύσεις του και πιθανώς και άλλες μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τον Ιούλιο”, ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Χτύπημα” του Standard & Poor’s στην Ευρωζώνη – Υποβάθμισε 9 χώρες 

Στον καιάδα έριξε 9 χώρες ο S&P’s – Οικονομία

Ποιες είναι οι οικονομικές συνέπειες της γαλλικής υποβάθμισης

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε