Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νέο χτύπημα υποβάθμισης από τη Moody’s – Βλέπει χρεοκοπία τα επόμενα 5 χρόνια

Νέο χτύπημα υποβάθμισης από τη Moody’s – Βλέπει χρεοκοπία τα επόμενα 5 χρόνια

– H Moody’s υποβάθμισε την Ελλάδα σε CAA1 από Β1
– Η υποβάθμιση αυτή δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες
– Παρατηρούν κυβερνητική κούραση να επιτευχτούν οι στόχοι
– Άμεση απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών

Για άλλη μία φορά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody΄s παραμονές κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα όπως είναι το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, έρχεται με μία νέα υποβάθμιση πιο σκληρή από ποτέ, δείχνοντας πως χοντραίνει το παιχνίδι των κερδοσκόπων στις πλάτες των θυσιών που ήδη κάνουν οι έλληνες πολίτες.

Αυτή τη φορά ο οίκος Moody’s μας υποβάθμιση στην κατηγορία CAA1 που ουσιαστικά σημαίνει ότι μας βάζει στην κατηγορία των χωρών υπό χρεοκοπία. Στην έκθεση του οίκου αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι αρκετά πιθανό να χρεοκοπήσει τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε στη συγκεκριμένη υποβάθμιση είναι:

1. Οι ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση
2. Οι εντελώς αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας
3. Η παραδοσιακή αδυναμία επίτευξης των προυπολογιζόμενων στόχων
4. Η αυξανόμενη πιθανότητα οι υποστηρικτές της Ελλάδας, δηλαδή η τρόικα να απαιτήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον τη συμμετοχή ιδιωτών δανειστών σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στη νέα αυτή υποβάθμιση

Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011,  αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία. Όσο για την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody’s, η Κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε