Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Νταλάρα: Αν βγει η Ελλάδα απο το ευρώ θα κλονιστεί η παγκόσμια οικονομία

Νταλάρα: Αν βγει η Ελλάδα απο το ευρώ θα κλονιστεί η παγκόσμια οικονομία

Μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί ο Τσαρλς Νταλάρα ζητώντας από τους Ευρωπαίους τη λήψη μέτρων επειγόντως.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) αναφέρει πως “είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εξαιτίας της μετάδοσης. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας”. Ο κ. Νταλάρα κάλεσε τους Ευρωπαίους να θεσπίσουν ένα μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, μέτρο που θεωρεί ότι έχει “επείγοντα” χαρακτήρα.

Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξουσιοδότησαν κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών τον προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι να επεξεργασθεί σχέδια για αυτό ακριβώς το θέμα.

“Δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος διαφυγής κεφαλαίων σε μεγάλη κλίμακα, αλλά επιτρέψαμε στην αβεβαιότητα για την Ελλάδα να πλήξει και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, σε σημείο που σήμερα η αγορά δεν γνωρίζει να διακρίνει σωστά ανάμεσα στη σταθερότητα των μεγάλων τραπεζών -Santander, BBVA και Caixa- και τα ταμιευτήρια”, επισημαίνει ο Τσαρλς Νταλάρα.

“Είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκές αρχές να αποσαφηνίσουν τις διαστάσεις του προβλήματος και να κατευθυνθούν προς μία στοχευμένη παρέμβαση”, λέει ο γενικός διευθυντής του IIF, ο οποίος τάσσεται υπέρ την ενίσχυσης των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες.

Ο Τσαρλς Νταλάρα θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία “πιο ρεαλιστική” προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, ενώ ο στόχος θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα.

“Η πρώτη επιλογή απειλεί να τορπιλίσει την αξιοπιστία της δεύτερης… και σε αυτήν τη φάση, θα ήταν περισσότερο προσήκον να επιμηκυνθεί ο χρόνος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να δοθεί περιθώριο στην ανάπτυξη”.

Διαβάστε

“Βοηθήστε την Ελλάδα πριν τις εκλογές. Μετά θα ‘ναι αργά”

Απόρρητη έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους: “Χάλια” κατά 1,3 δισ ευρώ τα έσοδα για το 2012

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε