Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Νταλάρα: «Είμαι σίγουρος ότι το κούρεμα θα γίνει εθελοντικά»

«Σπόρο» που θα φέρει ξανά την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη χαρακτήρισε ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα τη συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup.

Δεν αποτελεί ένα οριστικό σημείο καμπής για τη ζώνη του ευρώ, αλλά ένα στάδιο που θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών.

Δεν έκρυψε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία σε «εθελοντική βάση» είναι «ισχυρή» για τους ιδιώτες πιστωτές, «δίκαιη» για όλα τα μέρη και με «σημαντικά οφέλη» για την Ελλάδα. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με τη συμφωνία για το PSI απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών.

Ο Τσαρλς Ντάλαρα δε… μάσησε τα λόγια του, επιρρίπτοντας ευθύνες προς κάθε πλευρά. «Η απουσία λύσης στην κρίση του ελληνικού χρέους βαραίνει πάνω στην ευρωζώνη σχεδόν συνεχώς εδώ και δύο χρόνια. Ο Ζαν (σ.σ. Λεμιέρ, τραπεζίτης της BNP Paribas) κι εγώ ταξιδεύουμε πολύ και έχουμε δει σε ποιο σημείο η ανικανότητα των αρχών της ευρωζώνης (αναφέρθηκε και στη συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί στη Ντοβίλ) και ημών μαζί τους, δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα, να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης, προκάλεσε τη διαρκή αμφιβολία των επενδυτών και αυτών που δραστηριοποιούνται στις αγορές παντού στον κόσμο.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου χαιρέτησε την ιδιαίτερα θετική στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου στην εξεύρεση λύσης για το PSI, «χωρίς τη θαρραλέα ηγεσία των οποίων δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα με συμφωνία».

Τέλος, δεν έκρυψε ότι η ιδέα να εισαχθούν ρήτρες συλλογικής δράσης δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών, με τον Ζαν Λεμιέρ να τονίζει όμως ότι το θέμα αυτό εναπόκειται στις ελληνικές αρχές.

Ο Γάλλος τραπεζίτης τόνισε και αυτός ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε τεράστιες κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις και υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί σημείο εκκίνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ο Ζαν Λεμιέρ αναγνώρισε ότι για τον ελληνικό λαό αρχίζει ένας δύσκολος και επώδυνος δρόμος προσαρμογής.

Και επιβεβαίωσε ότι το κούρεμα 53,5% που αποφασίστηκε επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, συνιστά στην πραγματικότητα κούρεμα που υπερβαίνει το 70% σε απώλειες για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reuters: Το κούρεμα φτάνει στο 74%

Λέξη-λέξη η συμφωνία για δάνειο και κούρεμα

Μόνιμος υφυπουργός Οικονομικών ο Σαχινίδης; – Σκοτεινό σημείο το θέμα του Επιτρόπου – Πως θα δρα η μόνιμη τρόικα

Σόϊμπλε: Και τώρα τρέχετε! – Τίποτα δεν θα γίνει αυτόματα!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε