Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ντόμινο ανατιμήσεων από σήμερα λόγω ΦΠΑ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Με τουλάχιστον 1.000 ευρώ το χρόνο θα επιβαρυνθεί η ελληνική οικογένεια από την αύξηση του ΦΠΑ. Κύμα ανατιμήσεων στην αγορά πυροδοτεί η αύξηση έως και 2% των συντελεστών ΦΠΑ.

Διπλό χτύπημα για τους οδηγούς, τους καπνιστές και όσους καταναλώνουν αλκοόλ, αφού στην αύξηση του ΦΠΑ προστίθεται και η νέα αύξηση -μέσα σε δύο μήνες- των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

 
Με τουλάχιστον 1.000 ευρώ το χρόνο θα επιβαρυνθεί η ελληνική οικογένεια από την αύξηση του ΦΠΑ, εκτιμά η Ένωση Ελληνικού Εμπορίου, αφού το μέτρο αυτό επιβαρύνει όλα τα προϊόντα, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι θα βάλει φέτος στα ταμεία του Δημοσίου επιπλέον φόρους ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
 
Αναλυτικά :
 
1. Αυξάνεται στο 21% από 19% ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ, στο 10% από 9% ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και ο πολύ χαμηλός 4,5% διαμορφώνεται σε 5%. Παραμένει η έκπτωση 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι διαμορφώνονται σε 7% και 15%. Η αύξηση κατά 10% του ΦΠΑ θα φέρει σαρωτικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, καύσιμα, τιμολόγια των ΔΕΚΟ, εισιτήρια, φάρμακα, υπηρεσίες, νεόδμητες κατοικίες, αυτοκίνητα.
 
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στην προσαρμογή των ταμειακών μηχανών για να εκδίδουν αποδείξεις με τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ. Από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν, ότι η αύξηση των συντελεστών δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα και οι προσαρμογές στις ταμειακές μπορούν να γίνουν άμεσα.
 
Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναστέλλονται μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις. Η αναστολή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι προσωρινοί ή τακτικοί έλεγχοι γι’ αυτές.
 
2. Δεύτερη, μέσα σε ένα μήνα, αύξηση για τη βενζίνη και το ντίζελ. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυξάνεται κατά 8 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. Ήδη έχουν παρατηρηθεί μεγάλα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε αρκετά βενζινάδικα ενώ όπως λένε και οι πολίτες τα χειρότερα με την βενζίνη…έρχονται. Η νέα αύξηση στα καύσιμα θα φέρει τσουνάμι ανατιμήσεων σε όλα τα αγαθά λόγω της επιβάρυνσης στο κόστος μεταφορών αλλά και της παραγωγής.
 
3. Ακριβότερα κατά 1 ευρώ το πακέτο θα πωλούνται τα τσιγάρα. Συγκεκριμένα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αυξάνεται στο 65% από 63%. Το πακέτο από 3,20 ευρώ θα φθάσει έως και τα 4,40 ευρώ.
 
4. Αυξάνεται κατά 20% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα ποτά. Τα ακριβά ποτά (ουίσκι, βότκα) θα πωλούνται ακριβότερα κατά 1,20 ευρώ η φιάλη, ενώ το ούζο και το τσίπουρο κατά 0,60 ευρώ η φιάλη.
 
5. Επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας, όπως αυτοκίνητα με τιμή αγοράς άνω των 35.000 ευρώ, σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.
 
6. Η αύξηση του ΦΠΑ φέρνει αυξήσεις και στις τιμές των διοδίων. Εξαίρεση, τα διόδια του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης και της Αττικής Οδού.
Την ανηφόρα παίρνουν και οι τιμές όλων των αυτοκινήτων. Ειδικότερα η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες θα αυξήσει από 50 έως και 2.000 ευρώ τις τιμές λιανικής. Από την άλλη μεριά όσα οχήματα έχουν εργοστασιακή αξία υψηλότερη από 17.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν από ειδικό φόρο που κυμαίνεται από 10% έως και 30%. Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και η δεύτερη αύξηση της τιμής των καυσίμων και των ασφαλίστρων που εκτινάσσουν το κόστος χρήσης τα ύψη.
 
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε λουκέτο χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου εξαιτίας της κάθετης πτώσης των πωλήσεων αυτοκινήτων.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε