Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ντράγκι: Όχι στο «κούρεμα», όχι στην αναδιάρθρωση, όχι στη χρεοκοπία της Ελλάδας

ΦΩΤΟ REUTERS

«Δεν έχουμε μάθει ακόμη πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη χρεοκοπία ενός κράτους, δεν είμαστε βέβαιοι για τις συνέπειες του φαινομένου» παραδέχτηκε ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ.

Την πλήρη ταύτιση των απόψεων με την ΕΚΤ και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΚΤ, από το Νοέμβριο του 2011, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί το «κούρεμα » ή οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί «πιστωτικό επεισόδιο» ή «επιλεκτική χρεοκοπία» από τις αγορές.

Επεσήμανε ότι η «χρεοκοπία» δε θα έλυνε το πρόβλημα χρέους μιας χώρας, καθώς ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, θα έπρεπε να αναζητηθεί νέα χρηματοδότηση. «Γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε τη χρεοκοπία μίας επιχείρησης ή μίας τράπεζας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός τραπεζίτης, όμως «δεν έχουμε μάθει ακόμη πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη χρεοκοπία ενός κράτους, καθώς δεν είμαστε βέβαιοι για τις συνέπειες του φαινομένου», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, τάχθηκε υπέρ μιας λύσης, ανάλογης με αυτήν της πρωτοβουλίας της Βιέννης, η οποία όπως είπε, βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών. Από την άλλη, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το κατά πόσο η πρόταση περί ανταλλαγής των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα, θα είχε τη συναίνεση των ιδιωτών πιστωτών.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη φορολόγηση επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο Ιταλός τραπεζίτης, δήλωσε ότι θα ήταν σύμφωνος με την ιδέα, αν εφαρμοζόταν παγκοσμίως. Διαφορετικά, όπως είπε, θα υπάρξουν εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη σε άλλες ηπείρους.

Τέλος, κληθείς να δώσει εξηγήσεις για τη συμφωνία SWAP ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Goldman Sachs το 2000, ο Μ. Ντράγκι αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε προσωπική εμπλοκή, λέγοντας ότι η συμφωνία είχε γίνει πριν αναλάβει καθήκοντα στην αμερικάνικη εταιρεία επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Μην περιμένετε σήμερα απόφαση για την Ελλάδα”

Ανακοινώθηκε η επιμήκυνση του δανείου των 80 δισ. ευρώ

Γερμανοί, Βρετανοί και Ισπανοί δεν θέλουν να μας βοηθήσουν αλλά φοβούνται μην χρεοκοπήσουν

”Αντέχει το ευρώ ελληνική χρεοκοπία, διώξαμε τα ομόλογα τους”

Οι F.T. “βλέπουν” πάλι αναδιάρθρωση

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε