Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ντράγκι: η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα

Ντράγκι: η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα

Η Ελλάδα έκανε “αισθητές” προόδους, “σημαντικές” όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, έστω κι αν μένει να γίνει ακόμη δουλειά, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

“Είναι σαφές ότι οι πρόοδοι όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι αισθητές και σημαντικές και είναι επίσης σαφές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα”, δήλωσε ο Ντράγκι κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι του κοινοβουλίου.

   “Η ΕΚΤ δεν μπορεί να εμπλακεί σε νομισματική χρηματοδότηση και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δράση των κρατών μελών (της ευρωζώνης). Είναι υπερβολικά εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η ΕΚΤ μπορεί να υποκαταστήσει τη δράση των κυβερνήσεων ή την απουσία δράσης τους τυπώνοντας χρήμα. Αυτό δεν θα συμβεί”, δήλωσε ο Ντράγκι κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση του κοινοβουλίου.

  
 “Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει πολλά”, πρόσθεσε αναφερόμενος στη ρευστότητα που έθεσε στη διάθεση των τραπεζών, και στα προγράμματα εξαγοράς χρέους κρατών της περιοχής που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, το τελευταίο από τα οποία, το OMT (οριστικές νομισματικές συναλλαγές), συνέβαλε πολύ στο να επικρατήσει ηρεμία στις αγορές μετά την ανακοίνωσή του στις αρχές Σεπτεμβρίου.    “Έχουμε τις δικές μας ευθύνες και πρέπει να δράσουμε μέσα στο πλαίσιο της εντολής μας”, δήλωσε ο Ντράγκι. Η εν λόγω εντολή του απαγορεύει να χρηματοδοτεί τα δημοσιονομικά ελλείμματα τυπώνοντας χρήμα, κυρίως για να αποφευχθεί η δημιουργία πληθωρισμού.   

 Ο Ντράγκι δήλωσε ακόμη πως τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην ευρωζώνη είναι απαραίτητα για να περιοριστεί η κρίση του χρέους.   

 Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι τα μέλη της ευρωζώνης που πλήττονται από το χρέος πρέπει να συνεχίσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.   

 “Η διαδικασία είναι αναπόφευκτη”, τόνισε.    Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως οι κυβερνήσεις που επιβάλλουν οδυνηρές περικοπές δαπανών θα πρέπει να σκεφτούν επίσης τις κοινωνικές επιπτώσεις των σχεδίων τους. Οι βαθιές περικοπές έχουν προκαλέσει βίαιες διαμαρτυρίες στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.    Ο Ντράγκι παραδέχθηκε πάντως πως, μολονότι η λιτότητα είναι απαραίτητη για να μειωθούν τα επίπεδα του χρέους και του ελλείμματος, έχει πλήξει την ανάπτυξη σε μερικές χώρες.    Ο ίδιος δήλωσε πως τα κράτη μέλη χρειάζεται να εξασφαλίσουν ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν περιλαμβάνουν την “προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης”.

Διαβάστε επίσης:
Εκτός ελέγχου το χρέος-Θα αυξηθεί η ανεργία

Γιούνκερ: τα 89 βήματα που θα δώσουν τη δόση στην Ελλάδα

Ικανοποίηση αλλά και καρφιά Στουρνάρα μετά το Eurogroup

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε