Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Fitch υποβάθμισε έξι σλοβενικές τράπεζες

Ο Fitch υποβάθμισε έξι σλοβενικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα έξι τραπεζών της Σλοβενίας, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η Nova Ljublanska Banka (NLB), με αρνητική προοπτική, μία ημέρα μετά τη μείωση κατά ένα βαθμό του αξιόχρεου της Σλοβενίας στο “A-“.

Η αξιολόγηση της NLB, της πρώτης τράπεζας στη χώρα, που το κράτος κατέχει το 56% των μετοχών της, υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα, από ΒΒΒ σε ΒΒΒ-, με αρνητική προοπτική.

“Η αξιολόγηση θα μπορούσε να μειωθεί και πάλι, αν λάβει χώρα και μια νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας”, ή αν η χώρα δεν μπορέσει να “εφαρμόσει ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, ή εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειαστεί μια βοήθεια μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά”, εκτιμά ο οίκος Fitch.

Η NLB ανακεφαλαιοποιήθηκε τον Ιούλιο, και η σλοβενική κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να την ιδιωτικοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2013.

Το τραπεζικό ίδρυμα, που βαρύνεται από προβληματικά δάνεια, είδε τις καθαρές ζημίες του να διευρύνονται στα 239 εκατ. ευρώ το 2011, από 202 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος.

Πέντε τράπεζες ακόμα επίσης υποβαθμίστηκαν από τον Fitch με αρνητική προοπτική για την καθεμία.

Χθες (Τετάρτη) ο Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Σλοβενίας κατά μία βαθμίδα, σε “Α-“, αφού το ίδιο είχαν κάνει νωρίτερα και οι άλλοι δύο μεγάλοι αμερικανοί οίκοι αξιολόγησης, ο Moody’s και ο Standard & Poor’s.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O Fitch υποβάθμισε τη Σλοβενία – Οικονομία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε