Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Γενάρης φέρνει άγριο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις – Θα φτάσουν μέχρι και το 50%!

Τα Ταμεία έχουν έλλειμμα, οι συνταξιούχοι θα την πληρώσουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) πάλι. Το ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης!

Από τον Ιανουάριο του 2012, λοιπόν, έρχεται νέο άγριο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ. Προς τα εκεί κινείται η κυβέρνηση μετά τις αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, που έχουν φτάσει ήδη στο υπουργείο Εργασίας.

Οι περικοπές θα αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους, θα διαμορφωθούν περίπου στο 20% μεσοσταθμικά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν έως το 50%.

Το μαχαίρι, πάντως, θα… πέσει σιγά σιγά. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και ανάλογες με το αναλογιστικό έλλειμμα του κάθε Ταμείου και το ύψος των συντάξεων. Δραστικές μειώσεις αναμένονται στο ύψος του εφάπαξ που χορηγούν ελλειμματικά ταμεία.

Με τις νέες περικοπές, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να καλύψει τα ελλείμματα χωρίς να καταφύγει σε έκτακτη φορολογία ή σε αύξηση εισφορών.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει οριακή αύξηση των δαπανών για συντάξεις κατά 77 εκατ. ευρώ, λόγω της μεταφοράς της επίπτωσης του αυξημένου αριθμού αποχωρήσεων κατά το 2011.

Από την άλλη πλευρά, η συνολική κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία και τον ΟΑΕΔ, είναι μειωμένη κατά 9% με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ανεργία και η μείωση των αμοιβών οδηγεί σε μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και αύξηση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως, θα ληφθούν μετά την εξέταση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος από το Εurogroup που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή.

Με τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους μετά την 1η/1/1993 δεν ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα άδεια Ταμεία φέρνουν “κούρεμα”… συντάξεων

Η τρόικα θέλει κατώτερη σύνταξη στα 350 ευρώ!

 

Στον αέρα δώρο Χριστουγέννων, χρήματα υπάρχουν ως 15 Δεκεμβρίου

Κουτρουμάνης: “Δεν έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις αλλά θα τα βρούμε”

”Θέλετε μισθούς, συντάξεις; Πληρώστε το χαράτσι”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε