Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Γκρίνσπαν προειδοποιεί για την οικονομία των ΗΠΑ

Ο προκάτοχος του Μπεν Μπερνάνκι στην ηγεσία της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της Fed, ο Αλαν Γκρίνσπαν, φοβάται ότι “θα εκδηλωθεί μία κρίση χρέους στις Ην. Πολιτείες, στο ορατό μέλλον”(…)”εάν η πολιτική τάξη δεν μειώσει εγκαίρως το δημόσιο χρέος”.

“Η πιθανότητα να περάσουμε τα 2-3 ερχόμενα έτη χωρίς πρόβλημα στην αγορά ομολόγων, χωρίς πληθωρισμό, διαμορφώνεται πιθανώς άνω του 50%, όμως όχι πολύ”, ανέφερε ο έμπειρος (διηύθυνε σχεδόν 20 έτη την Fed) ηλικιωμένος τραπεζίτης, που έδωσε την Παρασκευή αυτήν τη συνέντευξη.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα το Κογκρέσο να ψηφίσει τον ερχόμενο κρατικό προϋπολογισμό λαμβάνοντας υπόψη του τις σχετικές παρατηρήσεις μιάς μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως τούτο τού ζητήθηκε και από τον Λευκό Οίκο. “Το μοναδικό θέμα που τίθεται δεν είναι εάν θα ψηφιστεί τελικά ο προτεινόμενος προϋπολογισμός, φρονώ πως ναί, αλλά εάν τούτο θα γίνει πριν, ή μετά, μιά κρίση στην αμερικανική αγορά ομολόγων”.

Ο γερουσιααστής Ερσκιν Μπόουλς, των Δημοκρατικών, του οικονομικού ‘επιτελείου’ του Μπιλ Κλίντον, όπως κι ο πρώην γερουσιαστής Ουαϊόμινγκ των Ρεπουμπλικάνων, Αλαν Σίμπσον κι η υπ αυτούς μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή προτείνουν έναν προϋπολογισμό με πολλές περικοπές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και την περικοπή ως και 200 χιλιάδων θέσεων εργασίας, στο δημόσιο τομέα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε