Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο Moody’s υποβάθμισε την MPS

Ο Moody’s υποβάθμισε την MPS
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την MPS, μια από τις πέντε σημαντικότερες τράπεζες της Ιταλίας.
 

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μείωσε σήμερα το αξιόχρεο της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, της Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) στην κατηγορία των “σκουπιδιών” και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη κρατική βοήθεια, γεγονός που ώθησε τις μετοχές της να απολέσουν πάνω από 4% της αξίας τους τις πρώτες ώρες των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

 
Η MPS ήταν η μόνη ιταλική τράπεζα που απέτυχε στους λεγόμενους ελέγχους αντοχής της Ευρωπαϊκής Αρχής για τις Τράπεζες (European Banking Authority, ΕΒΑ) και πλέον έγινε η πρώτη από τις πέντε συστημικά σημαντικές τράπεζες της χώρας τα χρεόγραφα της οποίας δεν θεωρούνται επένδυση.
 
Η Μοντεπάσκι Σιένα, η οποία εδρεύει στην Τοσκάνη, έχει ήδη χρειαστεί κρατική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ελλείψεις. Ακόμη, το συμβούλιο των μετόχων της έχει εγκρίνει μια διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 δισεκ. ευρώ ως το 2015.
 
Παρά ταύτα, ο Moody’s ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι υπάρχει «απτή πιθανότητα ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να ζητήσει περαιτέρω εξωτερική βοήθεια». Αυτό εκτιμάται ότι θα σημάνει νέο δανεισμό της από το ιταλικό κράτος, ανέφερε ο οίκος, ο οποίος μείωσε το αξιόχρεό της δύο βαθμίδες, σε Ba2 από Baa3.
 
Ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε για την απόφασή του αυτή την χαμηλή ποιότητα των πόρων της MPS, που είπε ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται λόγω της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η Ιταλία, ενώ τόνισε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας έχουν αυξηθεί στο 17% του συνόλου–ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 13% κατά μέσον όρο των ιταλικών τραπεζών που αξιολογήθηκαν.
 
«Η αδύναμη κερδοφορία της MPS και η εύθραυστη ποιότητα των πόρων της εντείνουν την αδύναμη κεφαλαιακή της θέση, καθιστώντας αδύνατη για αυτήν την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και κατά συνέπεια καθιστώντας την MPS σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε ο Moody’s στην ανακοίνωσή του.
 
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει την κατάργηση 4.600 θέσεων εργασίας και τον περιορισμό των δανείων στο χαρτοφυλάκιό της «υπόκειται σε σημαντικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του», εκτίμησε ο οίκος.
Οι μετοχές της MPS έχαναν 4,3% της αξίας τους, πέφτοντας στο 0,24 ευρώ στις 10:46 ώρα Ελλάδας.
 
Η προοπτική της τράπεζας παραμένει αρνητική, ανέφερε ο Moody’s.

O οίκος Fitch υποβάθμισε 4 από τις μεγαλύτερες πορτογαλικές τράπεζες – Οικονομία

Η Standard & Poor’s “τσάκισε” 15 ιταλικές τράπεζες – Οικονομία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε