Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λιακάδα 17 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ο Ντράγκι ''έριξε'' τα επιτόκια σε Ισπανία και Ιταλία

Ο Ντράγκι ''έριξε'' τα επιτόκια σε Ισπανία και Ιταλία
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 05.09.2012 | 09:40

Ξαφνικά τα διετή επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας έπεσαν χτες στο 3,36%, τη χαμηλότερη τιμή εδώ κι ένα χρόνο, ενώ τα αντίστοιχα της Ιταλίας έπεσαν ακόμη χαμηλότερα- στο 2,56%.

Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται σε δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αγοράσει διετή και τριετή ομόλογα από τις δύο αυτές χώρες.

Το γεγονός αυτό, εξάλλου, ήρθε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα των «Financial Times»- κατά το οποίο, το μέσο επιτόκιο (στις δύο χώρες) για επιχειρηματικά δάνεια δανεισμού τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στο 6,5% και 6,24%, ενώ στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή ήταν στο 4,04%.
Η μεγάλη αυτή διαφορά επηρεάζει καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα, σημείωνε το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ότι η επιζήμια κατάσταση για τον ευρωπαϊκό νότο είναι ακόμη χειρότερη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η αντίδραση των αγορών (όπως αποτυπώθηκε στα επιτόκια) προκλήθηκε από μια συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Μάριο Ντράγκι με την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων της Ευρωβουλής.
Κατά δηλώσεις των ευρωβουλευτών, η ΕΚΤ προσανατολίζεται στην αγορά κρατικών ομολόγων από την Ισπανία και την Ιταλία για να αποσυμπιεσθεί η πίεση που υφίστανται οι αδύναμες χώρες από τις χρηματαγορές, μ' άλλα λόγια για να αποθαρρυνθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού αυτών των χωρών.
Οι ευρωβουλευτές διευκρίνισαν πως κατά την αντίληψη Ντράγκι «η αγορά των ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές δεν συνεπάγεται έκδοση χρήματος, αφού τα ίδια κεφάλαια θα αποπληρωθούν και θα τεθούν ξανά στην κυκλοφορία».

Κι ενώ πυκνώνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν πως αύριο, η ΕΚΤ θα περιγράψει το πλαίσιο της παρέμβασής της στις αγορές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις 11 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη (στη συνέχεια της συνάντησης που θα έχει νωρίτερα με τον Βαν Ρομπέι) μοιάζει να είναι καθοριστικής σημασίας.

Διαβάστε επίσης :
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
 1. Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ βλέπουν οι Βρυξέλλες Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ "βλέπουν" οι Βρυξέλλες
 2. Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το μπλόκο των Βρυξελλών Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το "μπλόκο" των Βρυξελλών
 3. Η πρόταση Τσακαλώτου και το ναυάγιο – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές Η πρόταση Τσακαλώτου και το "ναυάγιο" – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές
 4. Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση
 5. Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης"
 6. Διαπραγματεύσεις: Πυρετός για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας Διαπραγματεύσεις: "Πυρετός" για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας