Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Ντράγκι ”έριξε” τα επιτόκια σε Ισπανία και Ιταλία

Ο Ντράγκι ”έριξε” τα επιτόκια σε Ισπανία και Ιταλία

Ξαφνικά τα διετή επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας έπεσαν χτες στο 3,36%, τη χαμηλότερη τιμή εδώ κι ένα χρόνο, ενώ τα αντίστοιχα της Ιταλίας έπεσαν ακόμη χαμηλότερα- στο 2,56%.

Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται σε δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αγοράσει διετή και τριετή ομόλογα από τις δύο αυτές χώρες.

Το γεγονός αυτό, εξάλλου, ήρθε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα των «Financial Times»- κατά το οποίο, το μέσο επιτόκιο (στις δύο χώρες) για επιχειρηματικά δάνεια δανεισμού τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στο 6,5% και 6,24%, ενώ στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή ήταν στο 4,04%.
Η μεγάλη αυτή διαφορά επηρεάζει καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα, σημείωνε το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ότι η επιζήμια κατάσταση για τον ευρωπαϊκό νότο είναι ακόμη χειρότερη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η αντίδραση των αγορών (όπως αποτυπώθηκε στα επιτόκια) προκλήθηκε από μια συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Μάριο Ντράγκι με την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων της Ευρωβουλής.
Κατά δηλώσεις των ευρωβουλευτών, η ΕΚΤ προσανατολίζεται στην αγορά κρατικών ομολόγων από την Ισπανία και την Ιταλία για να αποσυμπιεσθεί η πίεση που υφίστανται οι αδύναμες χώρες από τις χρηματαγορές, μ’ άλλα λόγια για να αποθαρρυνθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού αυτών των χωρών.
Οι ευρωβουλευτές διευκρίνισαν πως κατά την αντίληψη Ντράγκι «η αγορά των ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές δεν συνεπάγεται έκδοση χρήματος, αφού τα ίδια κεφάλαια θα αποπληρωθούν και θα τεθούν ξανά στην κυκλοφορία».

Κι ενώ πυκνώνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν πως αύριο, η ΕΚΤ θα περιγράψει το πλαίσιο της παρέμβασής της στις αγορές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις 11 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη (στη συνέχεια της συνάντησης που θα έχει νωρίτερα με τον Βαν Ρομπέι) μοιάζει να είναι καθοριστικής σημασίας.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε