Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λίγα Σύννεφα 20 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ο Ντράγκι σε ρόλο Superman - Το διπλό σχέδιο για να σώσει το ευρώ

Ο Ντράγκι σε ρόλο Superman - Το διπλό σχέδιο για να σώσει το ευρώ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 02.08.2012 | 11:00

Σχέδιο διπλής παρέμβασης του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για τη σωτηρία του ευρώ αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ντράγκι ζητεί «συντονισμένη δράση» της ΕΚΤ και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για την αγορά, από κοινού, κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης με στόχο την πτώση των επιτοκίων δανεισμού.

Tο σχέδιο λέει το εξής:

Ο μηχανισμός ESM θα αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η Φρανκφούρτη θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Για τις αγορές ομολόγων μέσω του ESM θα απαιτείται πάντως ειδική αίτηση της ενδιαφερόμενης χώρας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης. Εάν η αγορά αρχίσει να αποδέχεται από μόνη της χαμηλότερα επιτόκια σε επικείμενη έκδοση ομολόγων, ο ESM θα μπορεί ακόμα και να αποσύρει την όποια προσφορά του την τελευταία στιγμή.

Αμφίβολο είναι πάντως, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, αν ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά την τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Το πιο πιθανό είναι να συγκεκριμενοποιήσει παλαιότερη εξαγγελία του ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη σωτηρία του ευρώ», περιμένοντας την κρίσιμη απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου για τον Μηχανισμό Στήριξης στις 12 Σεπτεμβρίου, πριν ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πάντως η εφημερίδα εκτιμά ότι στους κόλπους της ΕΚΤ υπάρχει πλειοψηφία για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, παρά τις έντονες αντιδράσεις από το Βερολίνο και την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ: DEUTCHE WELLE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δε θα εγκαταλείψει ποτέ το τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα
   Διαδώστε αυτό το άρθρο