Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Ομπάμα φορολογεί τους – πολύ – πλούσιους!

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προτείνει ένα «Φόρο Μπάφετ», για ανθρώπους που έχουν εισοδήματα υψηλότερα του 1 εκατ. δολαρίων το χρόνο, στο πλαίσιο των προτάσεών του για την μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ στο Κογκρέσο.

Η πρόταση θα γίνει επίσημα αύριο Δευτέρα.

Ο διευθυντής επικοινωνιών του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter χθες ότι ο φόρος θα πάρει τη μορφή «ενός είδους ΕΕΦ (Εναλλακτικού Ελάχιστου Φόρου)», για ανθρώπους με πολύ υψηλά εισοδήματα, ώστε να διασφαλίζεται ότι πληρώνουν τουλάχιστον τους ίδιους φόρους με τις οικογένειες που έχουν μεσαία εισοδήματα.

Ο όρος παραπέμπει στον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος έγραψε νωρίτερα εφέτος ότι οι πλούσιοι, όπως ο ίδιος, πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους ανθρώπους που δουλεύουν για αυτούς χάρη σε ‘παραθυράκια’ στο φορολογικό κώδικα και μπορούν να πληρώσουν περισσότερα.

Ο Ομπάμα θα παρουσιάσει τις προτάσεις του μιλώντας από το Λευκό Οίκο στις 10:30 (17:30, ώρα Ελλάδας) την Δευτέρα και αναμένεται να προτείνει μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Ανάμεσά στις προτάσεις Ομπάμα θα είναι μεταρρυθμίσεις στο Medicare και το Medicaid, τα κυβερνητικά προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους γηραιότερους και φτωχότερους Αμερικανούς.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει πως ο Ομπάμα δεν πρόκειται να προτείνει καμιά αλλαγή στο πρόγραμμα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο Ομπάμα, το ποσοστό του οποίου πλήττεται στις δημοσκοπήσεις λόγω των χειρισμών του στο πεδίο της οικονομίας, θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία να αντικρούσει τις κατηγορίες των Ρεπουμπλικάνων.

Το Κογκρέσο πάντως έχει την δυνατότητα να αγνοήσει τις προτάσεις του και οι Ρεπουμπλικάνοι — που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων — λένε ότι δεν θα συμφωνήσουν στις αυξήσεις φόρων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε