Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Σαρκοζί τρέχει και παρασύρει την Μέρκελ στην Ελληνική σωτηρία – Σε εξέλιξη ΤΩΡΑ στη Ρώμη σύσκεψη τραπεζιτών για το ελληνικό χρέος

– Ο Γάλλος Πρόεδρος προωθεί-επιβάλλει σε Μέρκελ και ξένες τράπεζες την πιο ευνοική εως τώρα πρόταση για τη χώρα μας
– Σχεδιάζει επιμήκυνση εως και 30 χρόνια στα ελληνικά ομόλογα
– Στη Ρώμη το κλειδί για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας
– Deutsche Bank: “Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για λύση στο ελληνικό χρέος”
– Καρφί Σαρκοζί σε Καραμανλή:”Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα τη επιπολαιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων”

”Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, με τις περικοπές των δαπανών δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση” ήταν η ακριβής δήλωση του Νικολά Σαρκοζί που ουσιαστικά απευθυνόμενος στους υπολοίπους δανειστές μας επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στο ξεζούμισμα των Ελλήνων.
 

Ως τρέλλα χαρακτήρισε ο Νικολά Σαρκοζί την ιδέα πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη γαλλική πρόταση για επανεπενδύσεις μεγάλης διάρκειας από τις γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε ελληνικά ομόλογα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξήγησε ότι δουλεύει εντατικά με την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να περάσει σε εφαρμογή η απόφαση εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, που πήρε, ή συμπαρασύροντας όπως λέγεται, μαζί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο.

”Καταλήξαμε ότι διευρύνοντας τη διάρκεια στα 30 χρόνια, θέτοντας τα ομόλογα αυτά στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά και προσθέτοντας μια πριμοδότηση με βάση την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που πολλές χώρες θα μπορούσαν να το βρούν ενδιαφέρον.Είναι το συμφέρον όλων να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και αυτοί που προτείνουν αυτήν την τρέλλα για την έξοδο από το ευρώ, πρόκειται για παραφροσύνη.”

Η γαλλική πρόταση που στοχεύει να γίνει πιο δελεαστική για τους δανειστές της Ελλάδας η ανακύκλωση του χρέους, έχει ως εξής : Επανεπένδυση από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες του 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φθάσουν στην ωρίμανσή τους.
Από αυτά το 50% θα επανεπενδύεται σε ομόλογα διαρκείας 30 ετών αντί για πενταετία που ισχύει μέχρι σήμερα.
Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο μετοχών υψηλής ποιότητας “μηδενικού όμως τοκομεριδίου”, μηδενικής απόδοσης δηλαδή, το οποίο θα ανατροφοδοτείται από τα κέρδη των μετοχών.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει τα λόγια του ο Σαρκοζί και αμέσως το Βερολίνο χαιρέτισε τη γαλλική πρόταση για τη συμμετοχή των τραπεζών στη βοήθεια στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα η γερμανική κυβέρνηση δήλωνε για πρώτη φορά τόσο κρυστάλλινα πως είναι κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 
 

“Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτές που προέρχονται από τη Γαλλία”, δήλωσε ο Μάρτιν Κράιενμπαουμ, εκπρόσωπος του υπουργείου σε συνέντευξη Τύπου.

 
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ούτε ως Σχέδιο Β την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το πακέτο περικοπών από την ελληνική βουλή.
 
”Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα”, είπε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.”Δεν είναι ο δρόμος τον οποίο ακολουθούμε, ούτε ως Σχέδιο Β”, πρόσθεσε.
 

Στη συνέντευξη τύπου πάντως ο Νικολά Σαρκοζί ”έσταξε” δηλητήριο κατά της κυβέρνησης Καραμανλή:” Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα τη επιπολαιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν θέλησαν να δούν ότι οι καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν παίρνοντας έγκαιρα μέτρα”.

“Εγώ δεν έχω εκλεγεί για να οδηγήσω τη χώρα στη φρίκη που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα ή η Πορτογαλία “, είπε και πρόσθεσε: “Το επίπεδο των επιτοκίων για την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια είχε φθάσει το 30%, ενώ η Γαλλία δανείζεται στο 3%”, είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

Οι δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί πυροδότησαν καταιγιστικές εξελίξεις και αποκάλυψαν μία κρισιμότατη συνάντηση που γίνεται ΤΩΡΑ στη Ρώμη για την Ελλάδα.

Δηλαδή βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση διεθνών τραπεζιτών και υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων για το ελληνικό χρέος και τα ομόλογα.

Το γαλλικό σχέδιο ξεψαχνίζουν Ευρωπαίοι τεχνοκράτες μαζί με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), όπως επιβεβαιώνεται και από την Κομισιόν αλλά και από υπουργούς χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νήματα κινεί αυτή τη στιγμή ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής της ΕΕ Vittorio Grilli.

Μάλιστα για την γαλλική πρόταση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Amadeu Alfafaj είπε : “Εξετάζουμε την πρόταση αυτή και άλλες πιθανές προσεγγίσεις, επιλογές, προκειμένου να προχωρήσει αυτή η μετακύλιση του ελληνικού χρέους”.

”Η γαλλική πλευρά μπορεί να έχει προτείνει μία λύση για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να καταλήξουν οι συζητήσεις” είναι η αντίδραση, σύμφωνα με το Reuters, του Γιόζεφ Ακερμαν ο οποίος είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank.

”Xρειάζεται πολλή δουλειά. Πρέπει να μπουν στη βάρκα όλοι οι επενδυτές” πρόσθεσε ο Ακερμαν ο οποίος διευθύνει ταυτόχρονα και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

”Πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, καθώς μια περικοπή χρέους της Ελλάδας στα γρήγορα δεν αποτελεί λύση.Όποιος τη ζητά δεν καταλαβαίνει ότι θα ακολουθούσαν και άλλες οικονομίες. Τότε θα φωνάξουν και οι άλλες χώρες: “κι εγώ” και θα δημιουργηθούν λάθος κίνητρα”.

”Εάν μεταδοθεί δε η κρίση της Ελλάδας και σε άλλες χώρες, οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες και από την κατάρρευση της Lehman Brothers” δήλωσε επίσης ο Ακερμαν.

 
Την ίδια ώρα συνεχίζονται σε ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ και στη Γερμανία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Γερμανικών Ιδιωτικών Τραπεζών (BdB).
Τα μηνύματα γίνονται ακόμα πιο ενθαρρυντικά μετά τη δήλωση του επικεφαλής του BdB, Michael Kemmer, ότι δηλαδή ότι τα μέλη της ένωσής του θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους”.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε