Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ο Σόιμπλε μεταμορφώθηκε: Ξεχάστε τη λιτότητα – Τώρα επενδύσεις για ανάπτυξη

Ο Σόιμπλε μεταμορφώθηκε: Ξεχάστε τη λιτότητα – Τώρα επενδύσεις για ανάπτυξη

Σύμφωνα με το Spiegel ο Σόιμπλε, μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων, σκοπεύει άμεσα να ρίξει χρήματα για ανάπτυξη σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, τρομοκρατημένος από την εκτίναξη της ανεργίας.

Το Der Spiegel αποκαλύπτει μάλιστα πως ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έστειλε ήδη επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ με την οποία προτείνει την παροχή δανείων στα πρότυπα της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζες KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau), που ειδικεύεται επί δεκαετίες στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η χορήγηση των δανείων θα μπορούσε να γίνει ως εξής: η γερμανική KfW να δίνει με ευνοϊκούς όρους κεφάλαια σε αντίστοιχες τράπεζες των χωρών της νότιας Ευρώπης και εκείνα με τη σειρά τους να προωθούν τα δάνεια, πάντα με επιχειρηματικά κριτήρια και με ευνοϊκούς όρους, στους ενδιαφερόμενους. Έτσι θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις στις χώρες της κρίσης που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Στόχος του σχεδίου αυτού είναι, σύμφωνα με την επιστολή Σόϊμπλε, να προκύψουν απτά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα οποία θα τονώσουν την πραγματική οικονομία, αλλά και την ψυχολογία στις χώρες της κρίσης. Ο ίδιος ο Ρέσλερ δεν έχει ακόμη σχολιάσει την πρόταση Σόϊμπλε, αλλά εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Κυριακή στο Βερολίνο ότι πρόκειται για μία καλή πρόταση, που θα μπορούσε να βοηθήσει την πραγματική οικονομία στις χώρες της κρίσης.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε συζήτησε ήδη το ζήτημα αυτό με τον Πορτογάλο ομόλογό του Βίκτωρ Γκάσπαρ, την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο, ενώ έχουν γίνει σχετικές επαφές και με την κυβέρνηση της Ισπανίας. Από το πρόγραμμα αναπτυξιακών δανείων θα μπορούσε να ωφεληθεί και η Ελλάδα, εκτιμά το Spiegel .

Προ ημερών ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είχε επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι καθυστερεί να προωθήσει συμφωνημένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη στις χώρες της κρίσης και ότι, για τον λόγο αυτόν, η Γερμανία θα αναλάβει δικές της πρωτοβουλίες. Η Κομισιόν διαψεύδει τις αιτιάσεις αυτές. Πάντως η Γερμανίδα υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν έχει ήδη επισκεφθεί τη Μαδρίτη, υπογράφοντας με την ισπανική κυβέρνηση διμερή συμφωνία για την προσέλκυση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Deutsche Welle

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε