Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ο Σόιμπλε μοιράζει θέσεις! Θέλει να δώσει ρόλο κλειδί στον ESM

Ο Σόιμπλε μοιράζει θέσεις! Θέλει να δώσει ρόλο κλειδί στον ESM

Επιχείρηση παραγκωνισμού της Κομισιόν κάνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλοντας να δώσει στον φίλο του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ αυξημένες αρμοδιότητες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε σήμερα πως το ταμείο χρηματοοικονομικής διάσωσης της ευρωζώνης—ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ESM—θα μπορούσε να αποτελέσει τον κατάλληλο θεσμό για να αναλάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένες από τις ευθύνες της για την επίβλεψη της τήρησης των προϋπολογισμών στην ευρωζώνη.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Μπρατισλάβα, ο Σόιμπλε τόνισε πως όσο δεν υφίσταται μία ευρωπαϊκή νομισματική ένωση—κάτι που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί στο προσεχές μέλλον—η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αναλάβει έναν περισσότερο πολιτικό ρόλο, ενώ το βάρος της επίβλεψης των δημοσιονομικών πολιτικών θα μπορούσε να το επωμισθεί ο ESM.

«Τυπικώς, η εφαρμογή εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τωρινή Επιτροπή έχει επιλέξει να έχει πιο πολιτικό ρόλο και έχει το απόλυτο δικαίωμα να το πράξει. Όμως αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη την αποστολή να επιβληθεί η συμμόρφωση», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

«Ίσως ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο σε μερική σύμπραξη με την Κομισιόν για εκείνες της υποθέσεις συμμόρφωσης που αυτή δεν μπορεί να επιβάλει», πρόσθεσε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε