Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

O Σόιμπλε πατάει φρένο στην τραπεζική ένωση”

O Σόιμπλε πατάει φρένο στην τραπεζική ένωση”

”Αρνείται ο Σόιμπλε να επιτρέψει στην ΕΚΤ να αναλάβει την εποπτική ευθύνη και των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης και θέλει ξεκάθαρο διαχωρισμό ανάμεσα στην νομισματική πολιτική και την τραπεζική εποπτεία”, σύμφωνα με τους Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.

”Το σχέδιο δημιουργίας τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη χτύπησε σε αδιέξοδο, όταν ο βαρυσήμαντος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, γεγονός που θέτει υπό αμφιβολία την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τις αντιρρήσεις του μια μόλις εβδομάδα πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εμφανιστεί σημαντική καθυστέρηση στην δημιουργία ενιαίας τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη, μια μεταρρύθμιση που κρίνεται καίρια για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον κλονιζόμενο τραπεζικό κλάδο.

Ορισμένοι συνάδελφοι του κ. Σόιμπλε προειδοποίησαν κατά την διάρκεια συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ότι οι αγορές θα «τρομάξουν» με οποιαδήποτε ένδειξη ότι η ΕΕ υπαναχωρεί από την ενοποίηση της τραπεζικής εποπτείας, μόλις τρεις μήνες αφότου συμφώνησε να την προωθήσει.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, δήλωσε ότι η ελπίδα προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην τραπεζική εποπτεία «γρήγορα» είναι ένα «σημαντικό στοιχείο για την αξιοπιστία της ευρωζώνης».

«Θέλω να τονίσω ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα υπάρξουν άσχημες αντιδράσεις στις αγορές», είπε.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε τις γνωστές ανησυχίες του, αλλά αυτή τη φορά με πιο σκληρό τρόπο. Αρνείται να επιτρέψει στην ΕΚΤ να αναλάβει την εποπτική ευθύνη και των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης –μεταξύ των οποίων η πληθώρα από μικρές τοπικές αποταμιευτικές τράπεζες της Γερμανίας – και θέλει ξεκάθαρο διαχωρισμό ανάμεσα στην νομισματική πολιτική και την τραπεζική εποπτεία.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί η απόφαση στο γερμανικό κοινοβούλιο, αν παραμείνει η επόπτευση για όλες τις γερμανικές τράπεζες», είπε ο κ. Σόιμπλε στους συναδέλφους του. «Κανένας δεν πιστεύει ότι υπάρχει ευρωπαϊκός θεσμός ικανός να εποπτεύσει 6.000 στην Ευρώπη –όχι σε αυτή την δεκαετία, για να είμαι ειλικρινής».

Σχολίασε ότι για να δημιουργηθεί ένας επαρκής διαχωρισμός εντός της ΕΚΤ που θα ξεχωρίσει τον τραπεζικό και τον νομισματικό ρόλο, θα χρειαστεί μεταβολή στις συνθήκες της ΕΕ και αυτό θα επιφέρει καθυστέρηση ετών. Η Σουηδία και η Πολωνία συμμερίζονται τις ανησυχίες του για τους υπάρχοντες κανόνες της ΕΚΤ, που δεν επιτρέπουν στα εκτός ευρωζώνης μέλη της τραπεζικής ένωσης, να έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Η αυστηρή στάση του κ. Σόιμπλε τάραξε τους διπλωμάτες, που ήταν επιφυλακτικά αισιόδοξοι για την συμφωνία. Αλλά η απαίτησή του για «δημιουργικές» λύσεις σε νομικά ζητήματα δημιούργησαν την ελπίδα ότι δεν αποκλείεται να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, κατά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις παραμονές της συνόδου της επόμενης Πέμπτης.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, είναι πιο ανοιχτή στην προώθηση της συμφωνίας.

Προειδοποιώντας «διακριτικά» το Βερολίνο, υπουργοί από την Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία, υπέδειξαν τους κινδύνους που θα υπάρξουν αν χαθούν τα χρονικά όρια.

Ο Γάλλος υπουργός Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε: «Δεν θα χρονοτριβήσουμε».

Η Βρετανία απειλεί επίσης να μπλοκάρει την συμφωνία, αν δεν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι θα ελέγχεται η κυριαρχία της ΕΚΤ στον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών για όλες τις χώρες της ΕΕ. Απαιτεί σύστημα ψηφοφορίας «διπλής πλειοψηφίας» στην European Banking Authority, που θα ζητεί την συγκατάθεση όσων βρίσκονται εντός και εκτός της τραπεζικής ένωσης.

Αν και το Λονδίνο έχει την υποστήριξη κρατών εκτός ευρωζώνης, η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται δυναμικά εναντίον αυτής της απαίτησης, δημιουργώντας ένα σκηνικό μεγάλης πολιτικής έντασης. Ο κ. Μοσκοβισί, δήλωσε ότι οι αλλαγές θα πλήξουν την λήψη αποφάσεων και «θα αποδυναμώσουν πολύ την εποπτεία στην Ευρώπη».

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε