Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Τρισέ προειδοποιεί: «Η κρίση μπορεί να διαδοθεί»

ΦΩΤΟ REUTERS

Το φαινόμενο του ντόμινο είναι ο νέος μεγάλος φόβος των Ευρωπαίων. Το παραδέχτηκε και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποιώντας ότι η κρίση χρέους που μαστίζει την ΕΕ μπορεί να ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά σύνορα!

Με την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συστημικών Κινδύνων (CERS) και όχι με αυτή του προέδρου της ΕΚΤ, ο Τρισέ, προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους διάδοσης της κρίσης του χρέους στην ΕΕ και πέρα από αυτήν.

“Η πιο σοβαρή απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ΕΕ προέρχεται από την αλληλεπίδραση της ευπάθειας των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένα κράτη μέλη και το τραπεζικό σύστημα, με πιθανές δευτερογενείς συνέπειες στην Ένωση και πέραν αυτής”, δήλωσε ο Τρισέ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε “όλες οι ενδιαφερόμενες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη του CERS, που περιγράφεται ως “ηθική αρχή” και δημιουργήθηκε για να αποτρέψει μια οικονομική κρίση του μεγέθους εκείνης του 2008.

Αρνούμενος να αναφέρει ονομαστικά την Ελλάδα, μίλησε για “τις δυσκολίες της εφαρμογής προγραμμάτων λιτότητας σε ορισμένες χώρες”, που αποτελούν πρόκληση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ανάμεσα στους παράγοντες για τη διάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες το CERS έχει κυρίως αναφέρει την έκθεση του ιδιωτικού τομέα στα ομόλογα. Η επιτροπή συζήτησε επίσης τα τεστ αντοχής των τραπεζών “σημαντικό εργαλείο για τη διαφάνειας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Αδιάλλακτος ο Τρισέ για την ελληνική λύση

Τρισέ: Εθελοντική αναδιάρθρωση, αλλιώς στάση πληρωμών

”Καταρρέουν” 5 μύθοι για την ελληνική κρίση

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε