Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο αμερικανικός βιομηχανικός δείκτης απογείωσε τα χρηματιστήρια

Ο αμερικανικός βιομηχανικός δείκτης απογείωσε τα χρηματιστήρια

Τόσο τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όσο κι η Γουόλ στριτ, γνώρισαν σήμερα πρώτη Σεπτεμβρίου πολύ μεγάλη άνοδο

ευθύς ως γνωστοποιήθηκε ο αμερικανικός βιομηχανικός δείκτης τον Αύγουστο (+56,3%), που καθησύχασε τους επενδυτές για τη ρωμαλεότητα της ανάκαμψης της ομοσπονδιακής οικονομίας.

Έτσι, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σήμερα, οι δείκτες “απογειώθηκαν” μετά από έναν “κακοδιάθετο” Αύγουστο, με το παρισινό να ηγείται της κίνησης (τελική άνοδος για τον CAC40 +3,81%), ακολουθούμενο από κοντά από το ισπανικό (+3,51%), το ιταλικό (+3,22%), το βελγικό (+3,02%), το βρετανικό (+2,70%), αλλά και το γερμανικό (+2,68%). Την ίδια ώρα στην Γουόλ στριτ ο δείκτης ‘βαρόμετρο’ Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας αυξανόταν σε ποσοστό +2,32%, ενώ ο δείκτης μετοχών κυρίως προηγμένης τεχνολογίας και ναυτιλίας Nasdaq αυξανόταν +2,64%.

“Αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα οι επενδυτές, που διακατέχονται από μία απαισιοδοξία που ποτέ δεν γνώρισα στη μακρά σταδιοδρομία μου”, σχολίασε ο χρηματιστής Γκρέγκορι Βολοχίν, του οίκου “Μεσάερτ” της Νέας Υόρκης. “Έτοιμοι για την καταστροφή, αύριο το πρωΐ, τώρα οι επενδυτές γνωρίζουν πως δεν ‘επαληθεύεται’ το καταστροφικό σενάριο”, υπογράμμισε.

“Μπορεί, λοιπόν, να αποφύγουμε τη νέα ύφεση”, πρόσθεσε αισιόδοξα ο Τζόσουα Ρέϊμοντ, της “Σίτι Ιντεξ” του Λονδίνου.

“Δηλώνω ότι εφόσον η δυναμική των βιομηχανικών παραγγελιών είναι αυτή που είναι, και δεν ‘απογειώνεται’ πραγματικά, η κατάσταση στις ΗΠΑ παρουσιάζεται ευάλωτη”, μετριάζει αυτήν την αισιοδοξία από την πλευρά του ο Φίλιπ Βέκτερ, της “Natixis”, επίσης στο Λονδίνο.

Το ευρώ τα πήγε καλά σήμερα έναντι του δολαρίου, παραμένοντας στο Λονδίνο άνω του 1,28 δολάριο το ευρώ. Ο χρυσός σημειωτέον κάνει την ίδια ώρα και νέα άνοδο, κινούμενος πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 1.255 δολαρίων η ουγκιά (στενή διακύμανση γύρω από τα 1.249 δολάρια).

Οι αναλυτές της “Natixis” σχολιάζουν ότι “το δολάριο ΗΠΑ θα κρατήσει καλά τις θέσεις του στο άμεσο μέλλον, ενόσω η κατάσταση στην ευρωζώνη δεν αποσαφηνίζεται, ενώ το μέλλον της διεθνούς οικονομίας παραμένει άδηλο”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε