Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο εμφύλιος στη Λιβύη και το πετρελαικό θρίλλερ αποτελούν ”βόμβα” για την παγκόσμια οικονομία

– 400.000 βαρέλια πετρελαίου λιγότερα παράγει καθημερινά η Λιβύη λόγω των αναταραχών
– Άνοδος στη τιμή του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008
– Δραματική έκκληση διεθνών τραπεζών στον ΟΠΕΚ να ανακόψει το πετρελαικό ράλυ
– Οδυνηρές οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία
 

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως μεγάλες διεθνείς τράπεζες έστειλαν αγωνιώδη προειδοποίηση στον ΟΠΕΚ να πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσει τη ραγδαία άνοδο των τιμών πετρελαίου, καθώς πολλαπλάσιάζονται τα εφιαλτικά σενάρια για εκτροχιασμό στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ιδίως μάλιστα εαν αν επεκταθεί η κρίση από τη Λιβύη σε άλλα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη.
 
Η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι μια τιμή πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι θα επέφερε πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
 
Ήδη η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα καθώς η Λιβύη αποτελεί τον βασικό της προμηθευτή πετρελαίου.Επειδή λοιπόν οι σταθμοί ανεφοδιασμού της Λιβύης έκλεισαν από προχθές η Ιταλία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κάνει χρήση των εκτάκτων αποθεμάτων φυσικού αερίου της στην περίπτωση διακοπής της προσφοράς.

Σύμφωνα με το Reuters, η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έχει μειωθεί στο ένα τρίτο και από 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ”χάνει” καθημερινά λόγω των επεισοδίων πάνω από 400.000 βαρέλια.
 

Στις 10:45 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχυόταν κατά 3,87 δολάρια, ή 3,9%, στα 101,97 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, είχε σκαρφαλώσει μέχρι τα 103,41 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2009.
 
Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent σημείωνε άνοδο 5,85 δολάρια, ή 5,3%, στα 117,10 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αναρριχηθεί νωρίτερα έως τα 119,79 δολάρια το βαρέλι.
 
Υπάρχουν μάλιστα εκτιμήσεις αναλυτών ότι το Brent θα σημειώσει νέα άνοδο και πως θα φτάσει τα 120 δολάρια σε ένα μήνα από τώρα.
Οι επιπτώσεις στη χώρα μας από το ράλυ στις τιμές του μαύρου χρυσού είναι ήδη σοβαρότατες , καθώς ήδη συγκεκριμένες επιχειρήσεις μετρούν σοβαρότατες ζημιές και σύντομα θα τις υποστούν και οι καταναλωτές.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι τα πρώτα θύματα ενώ σε ζημίες έχουν υποχρεωθεί και όλες οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των ελληνικών.Μάλιστα πολλοί εκτιμούν πως αυτή η πετρελαική κρίση ως πρώτο μεγάλο θύμα θα έχει τις Κυπριακές Αερογραμμές.
 

 

Όμως ήδη παρατηρείται αύξηση της τιμής της αμόλυβδης αφού η μέση τιμή, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών, φθάνει τα 1,64 ευρώ ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 1,85 ευρώ ενώ άνοδος καταγράφεται και στην τιμή της σούπερ 100 οκτανίων όπου η μέγιστη τιμή της, αγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο. 

Ακρίβυνε όμως και το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά τρία λεπτά το λίτρο, και διαμορφώνεται στα 84 λεπτά. Μάλιστα στο νομό Εύβοιας σύμφωνα με το Capital, η μέγιστη τιμή φθάνει το 1,81 ευρώ το λίτρο.


Διαβάστε επίσης : Η ξέφρενη”κούρσα” του πετρελαίου ρίχνει το Χρηματιστήριο και ”απογειώνει” τα spreads

Διαβάστε επίσης:

Στρατιώτες και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο στους δρόμους της Λιβύης – Χιλιάδες οι νεκροί

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε