Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ο γαλλικός τύπος για την ελληνική οικονομία

Ο γαλλικός τύπος για την ελληνική οικονομία
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 16.12.2009 | 18:54
Πρώτη δημοσίευση: 16.12.2009 | 18:54

Ο γαλλικός τύπος εξακολουθεί να μην βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας

Στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου καθώς και στις χθεσινές αντιδράσεις των αγορών, αναφέρεται η πλειοψηφία του γαλλικού τύπου σήμερα.

Με ενημερωτικούς τίτλους οι εφημερίδες «Λε Μοντ» και « Λα Κρουά », υπογραμμίζουν αντίστοιχα : «Ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να κατεβάσει το δημόσιο έλλειμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013» και « Η Ελλάδα θέλει να πείσει για την ικανότητά της να απορροφήσει την κρίση ».

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Ζάπειο, η "Μοντ" εκτιμά ότι « ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να ανταποκριθεί στο ύψος των προσδοκιών και των ανησυχιών που έχουν προκληθεί από τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών».

 Υπογραμμίζει το «κάλεσμα» του πρωθυπουργού προς όλους τους Ελληνες για ένα « κοινωνικό σύμφωνο με υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων ώστε να πεισθούν οι αγορές, οι διεθνείς οργανισμοί και οι ξένες κυβερνήσεις και να δώσουν εκ νέου στη χώρα,οικονομική και πολιτική πίστωση». Παράλληλα, όμως, η εφημερίδα εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσο θα περάσουν εύκολα τα μέτρα που αφορούν τους μισθούς ή το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, με τους 800.000 υπαλλήλους που απασχολεί σήμερα.

Ο ανταποκριτής της «Λα Κρουά » στην Αθήνα ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον υπουργό οικονομικών περιγράφει τον Γ. Παπακωνσταντίνου ώς άνθρωπο «διακριτικό» ο οποίος μιλάει με « ήρεμο τρόπο » αναζητώντας «τις ακριβείς λέξεις ώστε να δώσει τις πλέον σωστές απαντήσεις ». 

Στην « δυσκολία » που έχει, αυτήν την περίοδο, η Ελλάδα να πείσει, αναφέρονται και οι τίτλοι των οικονομικών φύλλων της «Εκώ », της « Τριμπίν » και της « Φιγκαρό », με τίτλους αντιστοίχως : « Δυσκολεύεται να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο έλληνας πρωθυπουργός », « Δύσκολη φαίνεται η ανάκαμψη της Ελλάδας », « Απογοήτευσε τις αγορές ο έλληνας πρωθυπουργός ».

« Λόγια, λόγια, λόγια » λέει η « Εκώ », « οι υποσχέσεις χωρίς αποτελεσματική δράση του έλληνα πρωθυπουργού έχουν αρχίσει να κουράζουν. Αυτό είναι τουλάχιστον το συναίσθημα από την αντίδραση των αγορών ».

Η «Τριμπίν» αναφέρεται στο διάχυτο, όπως λέει, « σκεπτικισμό » που κυριαρχεί ύστερα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με συνέπεια την πτώση κατά 3,5% των τραπεζικών αξιών. « Είναι σαφές», λέει η εφημερίδα, « ότι οι επενδυτές πέρασαν στις πωλήσεις εκτιμώντας ότι τα ανακοινωθέντα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή για την ανόρθωση της κατάστασης ».


   Διαδώστε αυτό το άρθρο