Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο μισός μισθός στον ΕΦΚΑ! Εγκύκλιος “φωτιά”

Ο μισός μισθός στον ΕΦΚΑ! Εγκύκλιος “φωτιά”

Παραπάνω από τον μισό τους μισθό θα πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ οι μισθωτοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι και όχι μόνο, καθώς διπλασιάζονται οι εισφορές τους στον ΕΦΚΑ! Σύμφωνα με εγκύκλιο, οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων θα ανέρχονται συνολικά στο 46,06% για κύρια σύνταξη, ασθένεια, επικουρική και εφάπαξ!

Η εγκύκλιος αφορά στους “παλαιούς ασφαλισμένους” (σ.σ. πριν από το 1993), μισθωτούς του πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι 40.000 εργαζόμενοι που εντάσσονται, όπως όλοι στον ΕΦΚΑ, καλούνται να καταβάλουν το 46,06% του μισθού τους ως εισφορά. Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνεται και το μερίδιο του εργοδότη.

Για την κύρια ασφάλιση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, καταργείται το πλαφόν των 415 ευρώ που ίσχυε για εισφορές των ασφαλισμένων πριν το 1993. Η εγκύκλιος καθορίζει πως από την 1/1/2017 το νέο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών ορίζεται στα 5.860,80 ευρώ, όπως αναφέρει το Έθνος. Το ίδιο όριο εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής, όσον αφορά όμως μόνο την εισφορά ασφαλισμένου.

Έτσι, η ανώτατη εισφορά καθορίζεται πλέον στα 2.640,87 ευρώ, ενώ μόνο για κύρια σύνταξη (20%) διαμορφώνεται στα 1.172 ευρώ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ, τα μέλη του ΤΕΕ που εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, οι υπομηχανικοί σχολών που τελούσαν υπό την εποπτεία του ΕΜΠ και οι έμμισθοι υπομηχανικοί θα επιβαρύνονται πλέον με ασφάλιστρο 45,06% επί του μισθού τους, ενώ αν εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπάγονται στην ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου θα επιβαρύνονται με ασφάλιστρα 46,06% (επιπλέον 1% για τον εργοδότη).

Το βάρος αυτό επιμερίζεται ως εξής: 20% είναι το μερίδιο του εργαζομένου και 25,06% (ή 26,06%) το μερίδιο του εργοδότη. Δηλαδή οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς του πρ. ΤΣΜΕΔΕ κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, με τη διαφορά πως η εισφορά για επικούριση είναι πλέον 7% και το σύνολο των εισφορών αποδίδονται πλέον στον ΕΦΚΑ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε