Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 7 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ο οίκος Fitch απειλεί την Ελλάδα με την κατηγορία "σκουπίδι"

Ο οίκος Fitch απειλεί την Ελλάδα με την κατηγορία `σκουπίδι`
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 22.12.2010 | 07:04
Πρώτη δημοσίευση: 21.12.2010 | 23:44

- Προκάλεσε βουτιά του ευρώ και εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού
- Νέα παιχνίδια των οίκων αξιολόγησης μετά τις προειδοποιήσεις Moody's και S&P
- Απειλείται με υποβάθμιση και η Ισπανία, αλλά και η Πορτογαλία από τη Moody's


Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης "Φιτς" ανακοίνωσε,  στο Παρίσι ότι "εξετάζει το ενδεχόμενο" (...) "να υποβιβάσει την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, μακροπρόθεσμα", η οποία είναι σήμερα "ΒΒΒ-".

Η βαθμολογία της Ελλάδας βρίσκεται στο ΒΒΒ- που είναι η χαμηλότερη βαθμολογία για μία χώρα που τα ομόλογα συστήνονται από τον οίκο για επένδυση. Μάλιστα, σε περίπτωση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας, η Ελλάδα και τα ομόλογά της θα βρεθεί στην κατηγορία junk που σημαίνει "σκουπίδι".

Η σχετική αξιολόγηση του οίκου που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2011 και σύμφωνα με την ανακοίνωση "θα εστιάσει στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας μετά τα μέτρα που ελήφθησαν φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ".

Επιπλέον οι Αμερικανοί θα αξιολογήσουν όπως λένε "τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επίσης την πολιτική βούληση και την ικανότητα του ελληνικού κράτους να εφαρμόσει τα μέτρα επιτυχώς".


Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγο μετά την προειδοποίηση διεθνή οίκου για υποβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας της Ισπανίας, που εκτίναξε τα επιτόκια δανεισμού για τη χώρα και κατακρήμνισε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Αφηνίασαν τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας – Κόκκινο πανί η Moody΄ς   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook