Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

O οίκος Fitch υποβάθμισε 4 από τις μεγαλύτερες πορτογαλικές τράπεζες

O οίκος Fitch υποβάθμισε 4 από τις μεγαλύτερες πορτογαλικές τράπεζες

 Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σήμερα τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Πορτογαλίας χαρακτηρίζοντας την προοπτική τους αρνητική, καθώς η κυβέρνηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό λιτότητας που χαρακτηρίστηκε ο πιο σκληρός των τελευταίων δεκαετιών.

Οι τράπεζες η προοπτική των οποίων χαρακτηρίζεται πλέον αρνητική είναι οι κρατικές Caixa Geral de Depositos (CGD), Banco Comercial Português (BCP) Banco Português de Inversiones (BPI) και η Santander-Trotta, θυγατρική στη χώρα του ισπανικού κολοσσού Santander.

Η Fitch στο σκεπτικό της υποβάθμισης αυτής αναφέρει πως οι τράπεζες ναι μεν επιτέλεσαν σημαντικές προόδους σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίησή τους και τη λιανική χρηματοδότησή τους, αλλά ενδέχεται να πληγούν από την διαιωνιζόμενη ύφεση και από περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Πορτογαλίας.

Εν τω μεταξύ, μετά την της μαραθώνιας 20ωρης σύσκεψής της η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2013 και τις διορθώσεις σε αυτόν του τρέχοντος έτους, που αποβλέπουν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ που προβλέπονται στο Μνημόνιο του 2011 για τον δανεισμό της χώρας με 78 δισεκ. ευρώ.

Μολονότι δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των μέτρων, είναι εκ των προτέρων βέβαιο πως θα περιλαμβάνονται στον επόμενο προϋπολογισμό αυξήσεις στη φορολογία και μία σειρά από άλλους δασμούς, οι οποίοι στόχο έχουν να ισοσκελίσουν την αποσυρθείσα –έπειτα από τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις– αύξηση στις μισθολογικές κρατήσεις για την κοινωνική ασφάλιση.

Ο Πάσους Κοέλιου πασχίζει να συγκρατήσει το δημόσιο έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ αυτό το έτος και στο 4,5% το 2013–από 4,5% και 3% που ήσαν οι αντίστοιχοι αρχικοί στόχοι.

Τα μέτρα του προϋπολογισμού θα πρέπει πλέον να ψηφισθούν από το Κοινοβούλιο, το οποίο θα τα παραλάβει στις 15 Οκτωβρίου. Το μόνο ευτύχημα για τον Πορτογάλο πρωθυπουργό είναι πως η το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του και οι συντηρητικοί εταίροι του διαθέτουν την πλειονοψηφία στη Βουλή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε