Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας

Έτσι, η πορτογαλική πιστοληπτική ικανότητα, που βαθμολογείτο εσχάτως (από τις 23 Δεκεμβρίου) απ’ αυτόν με Α+, πλέον υποβαθμίστηκε στο Α-.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, εξαιτίας των “αυξημένων κινδύνων” ως προς τον άμεσο εξωτερικό δανεισμό της χώρας αυτής, η οποία πιθανόν να καταφύγει σε δανεισμό από την ΕΕ.

“Η άρνηση του πορτογαλικού κοινοβουλίου να ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας, η παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες”, που επακολούθησε, “εξασθένισαν την αξιοπιστία του προγράμματος γιά δομική και δημοσιονομική μεταρρύθμιση της Πορτογαλίας”, έκρινε ο αμερικανικός οίκος.

“Δεδομένης της έλλειψης συντονισμού στους όρους δανειοδότησης, ο οίκος Fitch δεν πιστεύει πλέον ότι η Πορτογαλία μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στις χρηματαγορές, φέτος, με όρους ευνοϊκούς γι’ αυτήν”, ανέφερε ο αμερικανικός οίκος.

Τόνισε ότι “μία νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, κατά πολλές βαθμίδες, πιθανόν να συμβεί μέσα σε ένα τρίμηνο ως εξάμηνο, εάν δεν προκύψει στο μεταξύ ένα αξιόπιστο δανειοδοτικό πρόγραμμα, από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την Πορτογαλία”.

Σήμερα, ο οίκος Moody’s αξιολογεί από την πλευρά του την πορτογαλική πιστοληπτική ικανότητα με A3.

Ο οίκος Standard&Poor’s δίνει, κατά την πρακτική που ακολουθεί –της πλήρους αντιστοίχησής του με τις αξιολογήσεις της Moody’s–, τη βαθμολόγηση A- γιά την πορτογαλική πιστοληπτική ικανότητα.

Διαβάστε επίσης:

Έτοιμη η Ευρώπη για την Πορτογαλία με 75 δισεκατομμύρια ευρώ – Φόβοι για την Ισπανία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε