Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ο τουριστικός κλάδος στην Ευρώπη υποφέρει”

Ο τουριστικός κλάδος στην Ευρώπη υποφέρει”

”Οι πελάτες των τουριστικών πρακτορείων είναι ασταθείς ενώ υπάρχουν ανησυχίες για αναταραχές σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή” γράφουν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Δεν είναι μόνο ότι οι διακοπές της Δούκισσας του Cambridge που είχαν άσχημη κατάληξη. Οι τουρίστες είναι πλέον σφιχτοί με το πορτοφόλι τους και αυτό είναι ήδη εμφανές από τα στοιχεία εσόδων τρίτου τριμήνου για έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου: του Club Mediteranee. Τα έσοδα ήταν σχεδόν στάσιμα με βάση σταθερούς όρους συναλλάγματος. Ο γαλλικός τουριστικός όμιλος κατέγραψε αύξηση στις καλοκαιρινές κρατήσεις κατά μόλις 1% μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Διανύουμε εποχή έντονης νευρικότητας για τον τουριστικό κλάδο στην Ευρώπη. Για να ανακτηθεί η κερδοφορία, ο ελβετικός όμιλος Kuoni σκοπεύει να αποχωρήσει από τον κλάδο των τουριστικών πρακτορείων της Ιταλίας της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ρωσίας όπου χάνει λεφτά εδώ και χρόνια. Έτσι εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι ετήσιες λειτουργικές του ζημίες κατά 20 εκατ. ελβετικά φράγκα, αν και η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής θα σβήσει προβλεπόμενα κέρδη 50 εκατ. ελβετικών φράγκων για το 2012. Χωρίς πόνο δεν υπάρχει όφελος.

Για τους τουριστικούς πράκτορες η εικόνα, στην καλύτερη περίπτωση, είναι μικτή καθώς οι πελάτες είναι ασταθείς ενώ υπάρχουν ανησυχίες για αναταραχές σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή.

Η Tui Travel, ο μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας από πλευράς πελατειακής βάσης, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ισχυρά στοιχεία για τη Βρετανία και τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά οι δραστηριότητες στη Γαλλία ήταν πενιχρές. Σε κάποιο βαθμό, η υπεραπόδοση στη Βρετανία μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς από τον υπερχρεωμένο ανταγωνιστή, την Thomas Cook. Οι μετοχές της Tui Travel, που διαπραγματεύονται 9 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2013, ενισχύθηκαν κατά το ένα τρίτο το τελευταίο τρίμηνο, εν μέρει επειδή υπάρχουν φημολογίες ότι η γερμανική μητρική Tui μπορεί να αγοράσει κάποιες από τις δραστηριότητες στη Βρετανία.

Για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κρουαζιέρας, υπάρχει η μία ακόμη ανησυχία: το υψηλότερο κόστος των καυσίμων. Η Carnival, η οποία έχει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρας, ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου αυτή την εβδομάδα. Θα υπάρξει ανακούφιση εάν διατηρηθεί ο στόχος για κέρδη έτους στα 180-190 δολ. ανά μετοχή (που είναι ήδη κατά το ένα πέμπτο χαμηλότερα από τα κέρδη του 2011). Η Carnival όμως, τελεί υπό διαπραγμάτευση 15 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2013 και στηρίζεται από την ισχυρή απόδοση των δραστηριοτήτων της στη Βόρειο Αμερική.

Οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις δηλώνουν πιο αισιόδοξες για τις χειμερινές κρατήσεις. Οι επενδυτές όμως, ενδέχεται να θεωρήσουν ότι τελικά ο τουριστικός κλάδος είναι όσο ασταθής είναι και οι ίδιοι οι ταξιδιώτες”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε