Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Οδυνηρή απώλεια – Ενας στους τρεις Ελληνες μετανάστες δεν θα επιστρέψουν

Οδυνηρή απώλεια – Ενας στους τρεις Ελληνες μετανάστες δεν θα επιστρέψουν

Η απώλεια ελληνικών μυαλών που μετανάστευσαν είναι οριστική. Ενας στους τρεις Ελληνες που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα..

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα της ICAP Advisory που διεξήχθη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και συμμετείχαν 853 Έλληνες του εξωτερικού: το 71% των ατόμων είναι ηλικίας έως 35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 72%). Από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 40% και του φετινού δείγματος, μόλις 24 άτομα έχουν εν τω μεταξύ επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία.

Οι λόγοι που τους οδήγησαν στο εξωτερικό είναι η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα και δευτερευόντως η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στη χώρα.

Το χειρότερο είναι πως οι λόγοι αυτοί παραμένουν ισχυροί, με αποτέλεσμα το 35% των νέων, που έχουν αναζητήσει στο εξωτερικό την τύχη τους στα χρόνια της κρίσης, να δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το 2015, οπότε διαμορφωνόταν στο 30%.

Πιο αναλυτικά η έρευνα διαπιστώνει ότι οι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία εκτός Ελλάδας είναι η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά, με ποσοστό 40%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στη χώρα με 37% και οι προοπτικές εξέλιξης στο εξωτερικό με 34%.

Ως κύριοι παράγοντες, που θα τους οδηγούσαν πίσω στη χώρα μας, αναδείχθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά Το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα είναι το ισχυρότερο (φτάνει στο 50%) κίνητρο για να επιστρέψουν στη χώρα, ενώ άλλοι παράγοντες είναι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας (41%) και ένα αντίστοιχο ή καλύτερο επίπεδο αποδοχών, σε σχέση με αυτό που απολαμβάνουν στο εξωτερικό (39%).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε