Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 11 Αθήνα Αναλυτικά

Οι Έλληνες καθυστερούν οι Βρυξέλλες φλυαρούν οι αγορές οργίζονται

Οι Έλληνες καθυστερούν οι Βρυξέλλες φλυαρούν οι αγορές οργίζονται
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 06.06.2011 | 11:29

Στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times εκτιμούν πως θα σπαταληθεί ο χρόνος που κέρδισε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη και πως οι επενδυτές εξετάζουν τις επιλογές τους μπροστά στην επερχόμενη χρεοκοπία.
 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ''κούρεμα'' στους κατόχους ελληνικών ομολόγων θα ξεπεράσει ακόμα και το 70%, όμως επειδή αυτοί είναι λίγοι υπάρχει ανοιχτός δρόμος για συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
 
Διαβάστε το άρθρο.
 
Η Ελλάδα και η ευρωζώνη κέρδισαν λίγο περισσότερο χρόνο.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές της ως προς τους όρους του πακέτου στήριξης έληξαν την Παρασκευή με «θετικό» αποτέλεσμα.
Όπως όμως συνέβη σε όλες τις προηγούμενες διπλωματικές συμφωνίες που κέρδιζαν κάποιο χρόνο, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος πιθανότατα θα σπαταληθεί σε καθυστερήσεις από την πλευρά των Ελλήνων, παρατηρήσεις από την πλευρά των Βρυξελλών και οργή από την πλευρά των αγορών. Οι επενδυτές όμως, έχουν ίσως την τελευταία τους ευκαιρία να εξετάσουν τις επιπτώσεις από την επερχόμενη χρεοκοπία.
 
Το συνολικό κρατικό χρέος της Ελλάδας που εκκρεμεί ανέρχεται στα περίπου 330 δισ. ευρώ και επικεντρώνεται σε έναν σχετικά μικρό αριθμό πιστωτών.
Η Barclays Capital εκτιμά ότι 30 οργανισμοί έχουν σχεδόν τα δύο τρίτα αυτού του χρέους, εκ των οποίων (τα νούμερα είναι κατά προσέγγιση) τα 40 δισ. ευρώ είναι τίτλοι που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα 35 δισ. ευρώ σε άλλες κεντρικές τράπεζες, 34 δισ. ευρώ σε γερμανικές και γαλλικές ιδιωτικές τράπεζες και 90 δισ. ευρώ σε Έλληνες επενδυτές όπου περιλαμβάνονται και τράπεζες (η Εθνική Τράπεζα επί παραδείγματι έχει ελληνικούς τίτλους 12 δισ. Ευρώ)
 
Κατά συνέπεια αρκετοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, μερικοί εκ των οποίων ήδη δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να δεχθούν ένα ακόμη πλήγμα.
Πόσο μεγάλο θα είναι αυτό; Από τον Απρίλιο του 2010, η Standard & Poor’s αναφέρει ζημία 50% με 70% για τους ομολογιούχους στην περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας. Η BarCap τοποθετεί το κόστος για τα ελληνικά ομόλογα στο 25% με 28% της ονομαστικής αξίας. Τόσο μεγάλο.
 
Όμως, το γεγονός ότι ο αριθμός των εμπλεκόμενων επενδυτών είναι σχετικά μικρός, υποδεικνύει ότι η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος της Ελλάδας, αν μη τι άλλο είναι εφικτή, με στόχο την μείωση της καθαρής τρέχουσας αξίας του χρέους (η Ελλάδα πιθανότατα θα έχει φέτος λόγο χρέους προς ΑΕΠ μεγαλύτερο του 150%).
 
Υπάρχει ακόμη σημαντικός κίνδυνος στην υλοποίηση της ανακωχής μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, που επετεύχθη με την προϋπόθεση νέων μέτρων λιτότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Ουδείς από τους εμπλεκόμενους σε αυτή την παρατεταμένη τραγωδία δεν μπορεί να ισχυριστεί με ειλικρίνεια ότι δεν μπορούσε να την προβλέψει.
 
Διαβάστε επίσης :
Άνοδος στο Χρηματιστήριο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1.  Τρίζει  η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό "Τρίζει" η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
  2. Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης! Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης!
  3. Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα
  4. Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ
  5. Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  6. Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook