Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι Γερμανοί έρχονται να μας πάρουν τον ήλιο

Το σχέδιο έχει την ονομασία “Project Helios”. Προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε έκταση 200.000 στρεμμάτων και αναμένεται να προσφέρει 60.000 θέσεις εργασίας.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν όπως φαίνεται εκ των υστέρων η παρότρυνση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε προς τους Έλληνες: “πουλήστε ήλιο”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, η Γερμανία βλέπει την Ελλάδα σαν την μελλοντική της πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ως το 2020 θα κλείσουν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Το ζήτημα τέθηκε στη συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Κάπφερερ με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το σχέδιο έχει την ονομασία “Project Helios” και προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε έκταση 200.000 στρεμμάτων στην Ελλάδα. Το παραγόμενο ρεύμα θα ταξιδεύει μέσω υπογείων καλωδίων στην βόρεια Ευρώπη, ενώ – αν ευδοκιμήσει – αναμένεται να προσφέρει 60.000 θέσεις εργασίας σε Έλληνες.

Πρόκειται για το πιο μεγαλόπνοο εγχείρημα για την Ελλάδα όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά γενικότερα στον τομέα των επενδύσεων και αναμένεται να κοστίσει 20 δισ. ευρώ.

Θεωρείται ότι αν τεθεί σε λειτουργία θα παράγει 10.000 ΜW ενέργειας δηλαδή όση είναι η συνολική παραγωγή ενέργειας της χώρας σήμερα – από λιγνίτη, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ΑΠΕ. Η χώρα μας αναμένεται να έχει μερίδιο στην εταιρεία της τάξης του 30%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε