Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Οι Γερμανοί βάρβαροι τελείωσαν

Οι Γερμανοί βάρβαροι τελείωσαν

Είμαστε μόνοι μεταξύ μας το Πάσχα, εμείς και οι  Εβραίοι μας, οι Αλβανοί.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) , ο κ. Κλοντ Τρισέ, είναι παλιός συνεργάτης του  Φρανσουά Μιτεράν , πρόεδρος της Credit Lyonnais, της τράπεζας που χρηματοδοτούσε, όχι και τόσο καθαρά, το Σοσιαλιστικό κόμμα. Όταν οι εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα ελέγχου συγκεκριμένων λογαριασμών , το ίδιο βράδυ πυρκαγιά κατέστρεψε τα αρχεία της τράπεζας που ουσιαστικά χρεοκόπησε.

Ο κ.Τρισέ μεταπήδησε, πολλοί είπαν επιβραβεύθηκε, στην προεδρία της ΕΚΤ με επιμονή του Γάλλου προέδρου.

Η ιστορία είναι διδακτική γιατί δείχνει πόσο παλιά καραβάνα είναι ο πρόεδρος. Προχθές έσωσε την παρτίδα. Για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ενόσω οι κατ’ όνομα ηγέτες της Ένωσης ήταν εγκλωβισμένοι σε ποσοστά συμμετοχής του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης των αδυνάμων Ευρώ-οικονομιών, ο πρόεδρος κατήργησε στεγνά, τον φαύλο κύκλο της ανηθικότητας των αγορών και των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Οι αγορές πιέζουν τις αδύναμες οικονομίες, οι οίκοι που μαζί τους συνδέονται τις αξιολογούν αρνητικά, τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν, οι αγορές σορτάρουν, οι οίκοι υποβαθμίζουν πάλι και η χρεοκοπία γίνεται θέμα χρόνου. Και τα κέρδη των αγορών πολλαπλασιάζονται. Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει!

Η ΕΚΤ λοιπόν, ανακοίνωσε ο κ. Τρισέ,  θα δέχεται τα Ελληνικά και αύριο τα Πορτογαλικά, Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα ανεξαρτήτως της διαβάθμισης που τους αποδίδουν οι οίκοι αξιολόγησης. Δηλαδή οι τράπεζες των χωρών αυτών θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ δίνοντας τίτλους ομολόγων των χωρών τους, θα έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα, το χρήμα για να εκτελέσουν τις τραπεζικές εργασίες.

Απλό και δύσκολο γιατί έτσι η ΕΚΤ αναλαμβάνει την ευθύνη ενός χαρτοφυλακίου με όχι και τόσο σταθερές αξίες. Θα έχει συνέπειες στο Ευρώ; Θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις των «αδύναμων» οικονομιών.

Έτσι λοιπόν με τη λύση Τρισέ, μας τέλειωσαν οι κακοί Ευρωπαίοι, οι Γερμανοί που μας μισούν και δεν μας βοηθάν, οι φιλέλληνες Γάλλοι και οι αδιάφοροι Άγγλοι.
Ίσως αυτό να μειώσει τις δραστηριότητες του κου Πετσάλνικου αλλά κυρίως θα μεταφέρει, ελπίζουμε, το κέντρο και την ενέργεια της διακυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας.

Γιατί τα spreads, που τρεις μήνες τώρα αναλωνόμαστε να μειώσουμε, όλοι μας είπαν πως δεν πρόκειται να μειωθούν αν η οικονομία δεν αλλάξει ριζικά, γρήγορα και συγκεκριμένα.

Με άλλα λόγια, η Ευρώπη μέσω της ΕΚΤ έδωσε μια απάντηση πολιτική, στο ζήτημα της χρηματοδότησης των τραπεζών, η οποία θα ισχύσει  και για την Ελλάδα. Επίσης προέκρινε ένα μηχανισμό απευθείας δανεισμού με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σε περίπτωση αδυναμίας άμεσου δανεισμού κάποιων χωρών από τις αγορές. Αμυντικά αλλά αποτελεσματικά μέτρα.
Μέχρις εκεί.

Μένει τώρα, στην Ελλάδα, τα μέτρα που αναγγέλθηκαν από την κυβέρνηση να εφαρμοσθούν. Χωρίς εξαιρέσεις, εκκλησιαστικές και άλλες. Ο πρωθυπουργός έχει, στο εξωτερικό, προεξοφλήσει την εφαρμογή και επιτυχία τους. Η αντιπολίτευση καθώς και ο κος Παπουτσής, έχουν προεξοφλήσει την εφαρμογή και αποτυχία τους.
Οι συζητήσεις για το αν τα μέτρα έχουν και πόση σχέση με το σοσιαλισμό  καλά κρατούν , αλλά για την εφαρμογή ποιος δουλεύει;
Φοβάμαι ότι το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα για να προχωρήσει είναι σε μεγάλο βαθμό παρωχημένο.
Όταν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο ολοφύρεται, αντιλαμβάνεται τα μέτρα με όρους φτηνής, ρηχής ιδεολογίας, σημαίνει πως η μπαρούφα, σαν νοοτροπία συνεχίζει να πηγαίνει σύννεφο.

Το κενό νοήματος πράγματι μεγαλώνει, η υποκρισία και η ευκολία περισσεύουν, με την αφήγηση πως τάχα οι γνήσιοι, αυθεντικοί  λαοκράτες εργάζονται σε μια άσπλαχνη διακυβέρνηση. Λείπουν οι φωνές της λογικής, πως  δεν είμαστε σοσιαλιστές ή φιλελεύθεροι, κλεφτρόνια και τζάμπα μάγκες είμαστε, εξαθλιωμένοι και εξουθενωμένοι από τα δανεικά, με συντεχνίες, μίζες, κονέ, ιστορίες εύκολες , ανεύθυνες που φτιάχνουμε και χαιρόμαστε μόνοι, μέσα στην παραζάλη μας. Αυτές οι νοοτροπίες είναι ο εχθρός, και είμαστε στην  κατάσταση της Κίνας επί Ντενγκ Ξιαοπίνγκ. Η γάτα δεν έχει χρώμα αρκεί να πιάνει ποντίκια.

Φοβάμαι πως η λύσσα της άρνησης αποδοχής αυτού του αυτονόητου από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, καθώς και από τα περισσότερα ραδιοτηλεοπτικά μέσα οφείλεται σε κάτι πολύ απλό και τραγικό. Παλεύουν για το βουλευτικό ή δημοσιογραφικό τους μισθό. Γιατί αν τα παραπάνω γίνουν κοινή συνείδηση τότε θα μείνουν άφωνοι, δηλαδή άνεργοι οι περισσότεροι από δαύτους. Γι αυτό συντηρούν τον λαϊκισμό και την δημαγωγία στο έπακρο. Εύκολα και χαλαρά.

Τι αποτέλεσμα έχουν; Να μεγαλώνουν την σύγχυση , την ανευθυνότητα και να σπρώχνουν όσους έχουν δυσκολία να καταλάβουν τι συμβαίνει,  στο να αντιπαλεύουν τους φόβους και την ανασφάλειά τους με παραγωγή μίσους και κατασκευή εχθρών.

Κι έτσι οι δικοί μας Εβραίοι, οι Αλβανοί, γίνονται σύνθημα στο παρωχημένο έθιμο της παρέλασης, εύκολη λεία εθνικής έξαρσης και πατριωτισμού. Αφού τη σημαία την κάναμε κουβέρτα για ένα μουσικό διαγωνισμό της σειράς, για κάθε αγώνα στο ποδόσφαιρο όπου μοιάζει να διακυβεύεται η εθνική μας περηφάνια,  τώρα ανήμερα μιας ταλαιπωρημένης ιστορικά εθνικής επετείου, εισπράττουμε, από τους δικούς μας καταδρομείς, αυτό που χρόνια διαχέεται, ακτινοβολείται από παντού. Την ευκολία, με τη  φτήνια του μίσους, την ανατριχίλα του ρατσισμού.

Ποια μέτρα να εφαρμοσθούν όταν προκαταβολικά έχουν πολιτικά αφορισθεί από τους γεννήτορες τους;  Ποιοι θα τα εφαρμόσουν , όταν το κυνήγι μαγισσών έχει αρχίσει;
 Καθόλου απαισιόδοξα, ο κύκλος μέχρι την Ανάσταση, φαίνεται να περνά από πολλές εβδομάδες των Παθών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε