Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι Σουηδοί ούτε να το “φτύσουν” το ευρώ

Οι Σουηδοί ούτε να το “φτύσουν” το ευρώ

 Ούτε ένας στους δέκαΣουηδούς δεν θα ήθελε να υιοθετήσει η χώρα το ευρώ, σύμφωνα με μια έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία (SCB).

Εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να οργανώσει δημοψήφισμα για την έγκριση του ευρώ, το 82,3% των Σουηδών θα ψήφιζε κατά. Μόνο το 9,6% θα ψήφιζε υπέρ ενώ το 8% δεν απάντησε στο ερώτημα. Η έρευνα ήταν τηλεφωνική και διενεργήθηκε τον Νοέμβριο σε δείγμα 5.500 ψηφοφόρων.

Η SCB οργανώνει τέτοιες δημοσκοπήσεις από το 1997. Η τελευταία φορά που το “ναι” στο ευρώ ξεπέρασε το “όχι” (43,8% έναντι 42%) ήταν τον Νοέμβριο του 2009.

Στο δημοψήφισμα που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2003 το 57,1% τάχθηκε κατά της ένταξης της Σουηδίας στη ζώνη του ευρώ και υπέρ της διατήρησης της κορώνας, του εθνικού νομίσματος.

Η υιοθέτηση του ευρώ είναι ένα θέμα που συζητιέται όλο και λιγότερο στη χώρα, ιδίως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Skop μόνο το 11,4% πίστευε ότι μια μέρα η Σουηδία θα εγκαταλείψει την κορώνα και θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Να γιατί οι Γερμανοί ”καίγονται” να σώσουν το ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε