Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι αγορές “κατακρεουργούν” την ευρωζώνη – Ποιές χώρες απειλούνται να πάρουν το δρόμο της Ελλάδας

Για πρώτη φορά από τη σύσταση της Ευρωζώνης σχεδόν οι μισές χώρες βρίσκονται στη μέγγενη της κρίσης και πλέον οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης χρέους είναι ορατοί.

Καθημερινά σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τα spreads πολλών ευρωπαϊκών χωρών με τις προσπάθειες της ΕΚΤ αλλά και των τοπικών κυβερνήσεων να πέφτουν πλέον στο κενό και απλά η παρέμβαση του ΔΝΤ να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τα spreads των γαλλικών, αυστριακών και βελγικών 10ετών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κατέρριψαν κάθε ρεκόρ, ενώ το ολλανδικό ομόλογο είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009 και ενώ η κρίση στην Ιταλία να βαθαίνει ακόμα περισσότερο παρά την παραίτηση του Μπερλουσκόνι και τη συναίνεση που υπάρχει και εκεί.

Το δρόμο της Ιταλίας φαίνεται πως ακολουθεί σταδιακά και η Ισπανία με τις αγορές να έχουν σαν απώτερο στόχο την Γαλλία.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να κόψει λίγο τη φόρα των αγορών, αγοράζοντας συνέχεια ιταλικά και ισπανικά ομόλογσα στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, ενώ σε κάποιες χώρες ούτε αυτό δεν ήταν εφικτό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σλοβενίας που εδώ και μέρες προσπαθεί να διαπραγματευτεί την εκτίναξη του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου της που έχει ξεπεράσει το 7%. Έτσι με τέτοιο επιτόκιο ακυρώνει τις όποιες δημοπρασίες ομολόγων.

Αυτό όμως που προκάλεσε τη χαοτική κατάσταση τόσο στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο όσο και σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ήταν η αδυναμία της Ισπανίας να απορροφήσει το ποσό των 3,5 δισ ευρώ από τη δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων ομολόγων.

Την ίδια ώρα, σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται τα CDS των 5ετών ομολόγων της Ιταλίας (στις 580 μ.β.), της Γαλλίας στις 219 μ.β.. Σε ιστορικά υψηλά και τα CDS του Βελγίου και της Ισπανίας.

Το ρευστό περιβάλλον στην ευρωζώνη και η μετατόπιση της κρίσης στην ιταλική αγορά ομολόγων επηρεάζουν αρνητικά το κοινό νόμισμα. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3530, δολάρια από το επίπεδο των 1,3621 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ/ΔΟΛΑΡΙΟΥ

Η αβεβαιότητα για το μέλλον της ευρωζώνης επηρεάζει αρνητικά το κλίμα και στις ισχυρότερες οικονομίες. Έτσι το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) διαπίστωσε ότι ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών στην Γερμανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σπαρταρούν στο βρόχο των spreads Ιταλία,Ισπανία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε