Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι αλλαγές στο μνημόνιο – Ανάσα για την Ελλάδα η παράταση του χρόνου

Οι αλλαγές στο μνημόνιο – Ανάσα για την Ελλάδα η παράταση του χρόνου

Και απ’ τις δυο πλευρές του Ατλαντικού τα μηνύματα είναι πως υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για συνολική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Υπάρχουν φωνές που τονίζουν ότι οι δεσμεύσεις της χώρας είναι δεδομένες, ωστόσο όλα δείχνουν ότι επικρατεί η άποψη τόσο στην Κομισιόν όσο και στο ΔΝΤ πως οι στόχοι δεν “βγαίνουν” και έτσι χρειάζεται αναθεώρηση.

Καλό είναι πάντα να κρατάμε μικρό καλάθι, ωστόσο φαίνεται πως εκτός από τις κόκκινες γραμμές για επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν στο τραπέζι.

Η αρχή για μια πρώτη πολιτική απόφαση θα γίνει στο Eurogoup της Πέμπτης, όπου διόλου τυχαία λέγεται, θα είναι παρούσα και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ. Οι ουσιαστικές αποφάσεις θα κλειδώσουν στη Σύνοδο Κορυφής και ενώ η τρόικα θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα για τις επαφές με τη νέα Κυβέρνηση.

Ουσιαστικά τρία πράγματα πέφτουν στο τραπέζι. Πρώτα η επιμήκυνση για δύο χρόνια του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος, κάτι που ανοίξει το δρόμο για πιο ήπια προσαρμογή και την αναστολή αρκετών μέτρων με τη λήψη άλλων ισοδύναμων στα οποία η κοινωνία θα μπορέσει να ανταποκριθεί πιο εύκολα.

Δεύτερο αντικείμενο συζήτησης είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ίσως και με μικρότερα επιτόκια, κάτι που επίσης θα συμβάλει στη μείωση των αναγκών για την εξυπηρέτηση του χρέους και θα δώσει την ευκαιρία για μεγαλύτερη ρευστότητα στο εσωτερικό και τρίτο η ενίσχυση της ανάπτυξης με πόρους από κοινοτικά ταμεία.

Ειδικά ως προς το τρίτο πολλοί επισημαίνουν πως και μόνον το ότι θα ξεπαγώσουν τα οδικά έργα μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα 60.000 θέσεων εργασίας που συνδέονται με αυτά.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαίος αξιωματούχος:Το Μνημόνιο είναι επαναδιαπραγματεύσιμο!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε