Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι αμερικανικές εκλογές ενισχύουν το ευρώ έναντι του δολαρίου

Οι αμερικανικές εκλογές ενισχύουν το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2805 δολάρια από το επίπεδο των 1,2779 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκη.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2800 δολάρια.

Το αμφίρροπο αποτέλεσμα των εκλογών επηρεάζει τις αγορές καθώς οι δύο υποψήφιοι Ομπάμα – Ρομνει έχουν εκφράσει διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε καίρια ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Ενδεικτικά ο Ρόμνει έχει ταχθεί κατά των μέτρων που έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προκειμένου να συμβάλλει στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Επιπροσθέτως ο ίδιος έχει δεσμευτεί για την αντικατάσταση του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke. Από την άλλη πλευρά η επικράτηση του προέδρου Ομπάμα, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση της επεκτακτικής νομισματικής πολιτικής χαμηλών επιτοκίων με την οποία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου. Αρνητικά επηρεάζει το ευρώ η εκκρεμότητα ψήφισης του νέου πακέτου των μέτρων λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Όπως επίσης και η υποχώρηση που παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο στο δείκτη παραγγελιών βιομηχανίας στη Γερμανία. Αβεβαιότητα επικρατεί και στο μέτωπο της Ισπανίας καθώς η χώρα δεν έχει ακόμη αποφασίσει να προσφύγει στο Μηχανισμό Βοήθειας, ενώ η Ισπανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 13 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 17,62% από 18,10% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,42% να διαμορφωθεί στο 16,20%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν οριακή πτώση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,60% από 0,61%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,49% από 0,50%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,37% από το 0,38%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,19%, όπως και στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε