Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι η οικονομία επιβραδύνεται

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι η οικονομία επιβραδύνεται

Τα έσοδα και τα κέρδη των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών για το τρίτο τρίμηνο του έτους κινούνται σε πτωτική τροχιά, για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς ορισμένες βιομηχανικές επιχειρήσεις προειδοποιούν για μείωση των δαπανών, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Τα κέρδη και τα έσοδα για το ένα τρίτο των εταιρειών, που περιλαμβάνονται στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, καταγράφουν ταυτόχρονα μείωση. Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εταιρείες του δείκτη θα καταγράψουν μείωση 2,8% στα κέρδη τους ανά μετοχή σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με την Thomson Reuters.

Οι πωλήσεις αναμένεται να σημειώσουν μείωση 4% (θα πρόκειται για συνεχόμενη μείωση για τρίτο στη σειρά, τρίμηνο).

Από σιδηροδρομικές και μεταποιητικές εταιρείες έως τις εταιρείες ενέργειας, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν μία παρατεταμένη επιβράδυνση της παραγωγής, των πωλήσεων και της απασχόλησής τους, η οποία θα επεκταθεί στο επόμενο έτος. Ορισμένες από τις εταιρείες αυτές αναφέρουν ότι βρίσκονται ήδη σε καθοδική φάση. «Το περιβάλλον της βιομηχανίας είναι υφεσιακό», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Fastenal – μίας εταιρείας που εφοδιάζει βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρείες – σε επενδυτές και αναλυτές στις αρχές του μήνα, σημειώνοντας ότι το ένα τρίτο των 100 μεγαλύτερων πελατών για τα προϊόντα της έχουν μειώσει τις δαπάνες κατά περισσότερο από 10% και σχεδόν το ένα πέμπτο κατά περισσότερο από 25%.

Η εταιρεία Caterpillar μείωσε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις για τα κέρδη της, αναφέροντας ως λόγο την ασθενή ζήτηση για τον μηχανολογικό εξοπλισμό που παράγει, ενώ η 3Μ, τα προϊόντα της οποίας περιλαμβάνουν από σφουγγάρια για τις κουζίνες έως κόλλες για τα αυτοκίνητα, δήλωσε ότι θα απολύσει 1.500 εργαζόμενους (ή το 1,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της), καθώς η αύξηση των πωλήσεων έκανε κοιλιά για ένα μεγάλο φάσμα ειδών της. Η αδυναμία αυτή επισκιάζει θύλακες ανάπτυξης σε τομείς, όπως της τεχνολογίας και της αεροδιαστημικής.

Οι βιομηχανικές εταιρείες δοκιμάζονται σε πολλά μέτωπα. Η βουτιά των τιμών ενέργειας μειώνει τη ζήτηση για εξοπλισμό εξόρυξης (πετρελαίου) και σχετικές προμήθειες.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και άλλων μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως της Βραζιλίας, στην οποία βασίζονταν αμερικανικές εταιρείες για τις πωλήσεις τους, επιβραδύνεται. Επίσης και η ενίσχυση του δολαρίου έχει διαβρώσει τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Η πίεση στα κέρδη και οι προβλέψεις για υποτονική ανάπτυξη το επόμενο έτος γίνονται, ενώ η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια και μπορεί να ενισχύσει όσους υποστηρίζουν τη μετάθεση όποιας αύξησης των επιτοκίων για το επόμενο έτος.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε