Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Οι ανοησίες περί χρέους και “κουρέματος”

Οι ανοησίες περί χρέους και “κουρέματος”

Ανοησίες, άγνοια ή σκοπιμότητα; Διάφοροι ινστρούχτορες, δημοσιογράφοι και αναλυτές της πλάκας, όπως φαίνεται, έχουν βρεθεί σε φάση λογοδιάρροιας για το χρέος. Τι δεν ακούς και δεν διαβάζεις καθημερινά από δήθεν εξπέρ του είδους.

Κυριαρχούν τα ερωτήματα αν είναι βιώσιμο ή όχι το ελληνικό χρέος και πως θα γίνει βιώσιμο, αν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα γίνει βιώσιμο, αν θα “κουρευτεί” ή όχι.

Ο Κάλχας το ξεκαθαρίζει μία και καλή και δεν αποτελεί αυτό χρησμό, άποψη ή ανάλυση. Είναι η πραγματικότητα.
«Κούρεμα» τέλος. Λένε ανοησίες όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να “κουρευτεί” ή  όταν για να δημιουργήσουν βαρύ κλίμα, ερμηνεύουν κάποιες δηλώσεις  ως αποκλεισμό του “κουρέματος”, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι. Τελεία και παύλα. Και όποιος κάνει δηλώσεις αφήνοντας υπονοούμενα για “κούρεμα” ή ψεύδεται ασύστολα ή δεν ξέρει τι του γίνεται.

Επίσης, το χρέος, είτε μας αρέσει, είτε όχι, χαρακτηρίζεται βιώσιμο με βάση το νέο ορισμό που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 25ης Μαίου 2016. Σύμφωνα με αυτόν λοιπόν  είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος όταν  το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης δεν ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ (για τις άλλες αναπτυγμένες χώρες το ποσοστό αυτό είναι για το ΔΝΤ 20%).
Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της χαλιμάς ή χρησμοί της Πυθίας που απαιτούν ερμηνείες των ιερέων για να γίνουν κατανοητοί. Και δυστυχώς ιερείς σήμερα δεν υπάρχουν… Μόνο κάτι αναλυτές της πλάκας…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε