Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Οι αοριστίες του Μπερνάκι για την παρέμβαση της FED έριξαν τα χρηματιστήρια

Οι αοριστίες του Μπερνάκι για την παρέμβαση της FED έριξαν τα χρηματιστήρια

 Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε σήμερα ότι “η τρέχουσα οικονομική συγκυρία πολύ απέχει από το να είναι ικανοποιητική”.

Επανέλαβε συγχρόνως, άλλη μια φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η Fed θα κάνει άλλη μια νομισματική ποσοτική χαλάρωση εάν κι εφόσον παραστεί ανάγκη, “όταν η συγκυρία το επιβάλλει”.

Αμέσως μετά οι μεγάλες διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και το ευρώ, μείωσαν τα προγενέστερα κέρδη τους (στη δυτική Ευρώπη τα κέρδη θεμελιώνονταν στην εκτίμηση ότι σημειώνει πρόοδο η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης κρατικού χρέους), λόγω της κυριαρχήσασας εκτίμησης της πλειονότητας των επενδυτών ότι, η αναφορά του Μπερνάνκι στην ποσοτική χαλάρωση “διακρινόταν από ανεπιθύμητη αοριστία”.

Στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης προηγμένης τεχνολογίας και ναυτιλίας Nasdaq κινήθηκε αμέσως μετά την ομιλία Μπερνάνκι σε αρνητικό έδαφος, ανεπηρέαστος όμως παρέμεινε ο βιομηχανικός Ντάου Τζόουνς –13.122 μονάδες, κέρδη ως προς το κλείσιμο της Πέμπτης σχεδόν 50 μονάδων.

Συρρικνώθηκε, παράλληλα, στο 0,3%–το μισό της προγενέστερης–η κερδοφορία για τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurofirst 300, μετά από την ομιλία Μπερνάνκι. Ο δείκτης αυτός διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1.080 μονάδων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε