Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Οι αριστεροί θέλουν να σκίσουν την βάρβαρη συμφωνία λιτότητας”

Οι αριστεροί θέλουν να σκίσουν την βάρβαρη συμφωνία λιτότητας”

Σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times εκτιμούν πως η Ελλάδα λόγω ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε πορεία σύγκρουσης με την τρόικα, που μπορεί να την οδηγήσει εκτός ευρώ.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Αριστερή επίθεση στην “βάρβαρη” λιτότητα

”Η Ελλάδα έχει μπει σε πορεία σύγκρουσης με τους διεθνείς πιστωτές, καθώς το αριστερό κόμμα που εξασφάλισε την δεύτερη θέση στις εκλογές ζητά να «σκίσει» την «βάρβαρη» συμφωνία λιτότητας, υπονομεύοντας το πρόγραμμα διάσωσης και αυξάνοντας τα ερωτηματικά όσον αφορά το μέλλον της χώρας εντός του ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο 38χρονος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε σχέδιο πέντε σημείων το οποίο θα θέσει στους ηγέτες του συντηρητικού και του σοσιαλιστικού κόμματος, καθώς προσπαθεί να συστήσει κυβέρνηση συνασπισμού, απαιτώντας την ανατροπή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων τα οποία έδωσαν στην Ελλάδα την δυνατότητα να μειώσει κάθετα το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, σε μια ασυνήθιστα απερίφραστη παρέμβαση, ο Jörg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, για πρώτη φορά έθεσε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μια επιλογή την οποία η ΕΚΤ μέχρι πρόσφατα αρνείτο να αποδεχτεί δημόσια.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει επίγνωση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αν θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, είπε ο κ. Asmussen στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Οι φόβοι εξόδου της Ελλάδας έπληξαν τις αγορές, με τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη να υποχωρούν, τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 να βουλιάζει σε χαμηλό 2 μηνών και τους επενδυτές να προσφεύγουν στις «ασφαλείς» αγορές ομολόγων ΗΠΑ, Γερμανίας και Βρετανίας.

Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις βάρβαρες πολιτικές της συμφωνίας διάσωσης και εγκατέλειψαν τα κόμματα που τις υποστήριξαν, δήλωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας.

Το σχέδιό του περιλαμβάνει την άμεση απόσυρση του δεύτερου μνημονίου, την κρατικοποίηση του τραπεζικού κλάδου, την ανατροπή των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του εθνικού χρέους και απλή αναλογική στον εκλογικό νόμο.

Οι ελληνικές μετοχές διολίσθησαν σε χαμηλό 20 ετών, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 2,8% και ο γερμανικός Dax διολίσθησε 1,9%.

«Η ίδια η Ελλάδα δεν είναι μεγάλο θέμα, αλλά αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι οι παράπλευρες επιπτώσεις και οι φόβοι για ντόμινο και τι θα σημαίνουν για την ευρύτερη αγορά,» δήλωσε ο Adrian Cattley, αναλυτής της Citi.

Ο κ. Τσίπρας έχει προθεσμία τριών ημερών για να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο κύρια κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, θα απορρίψουν εντελώς το σχέδιο, σε μια κίνηση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες εκλογες τον Ιούνιο.

Ενας συντηρητικός αξιωματούχος αποκάλεσε «ανεύθυνη» την στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές, λαμβάνοντας σκληρή στάση κατά των μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζει η ΕΕ και το ΔΝΤ κι έχουν στόχο την διάσωση της Ελλάδας από την χρεοκοπία και από την έξοδο από την ευρωζώνη.

Οι νεαροί, άνεργοι Έλληνες ψήφισαν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μαζί με επαγγελματίες που εναντιώνονται στο άνοιγμα των επαγγελμάτων τους, καθώς και άλλους αριστερούς που αντιμετωπίζουν περικοπές συντάξεων, στο πλαίσιο προγράμματος περικοπών 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να εγκριθεί από το επόμενο κοινοβούλιο.

«Κάποιοι μετέφρασαν το εκλογικό αποτέλεσμα ως ψήφο οργής. Κάνουν λάθος. Ήταν μια ώριμη και συνειδητή απόφαση,» δήλωσε ο κ. Τσίπρας”.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε