Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Οι αριθμοί ευημερούν… μειώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο περιορισμός του ελλείμματος το επτάμηνο του έτους οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων.

Μείωση σε ποσοστό 39,7% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έναντι στόχου του προϋπολογισμού για μείωση του κατά 39,5%.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010.

Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12.097 εκατ. ευρώ από 20.050 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 (μείωση κατά 39,7%).

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών «το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται εντός των στόχων και των μηνιαίων προβλέψεων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής». Αναφέρει δε ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θεσπίστηκαν.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τον περιορισμό του ελλείμματος από 45,4% το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, οφείλεται, όπως σημειώνει το υπουργείο, τόσο σε μικρή υστέρηση των τακτικών εσόδων, όσο και στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους τον μήνα Ιούλιο.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,0%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,6%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 0,2% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 36,3%, ενώ τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 23,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε