Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ και ο Ντράγκι έριξαν το ευρώ

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ και ο Ντράγκι έριξαν το ευρώ

Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και των δυσοίωνων προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε το απόγευμα στα 1,2912 δολάρια από το επίπεδο των 1,2974 δολάρια που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2953 δολ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η λιτότητα αποτελεί μονόδρομο για τα κράτη μέλη της Ε.Ε που μαστίζονται από την κρίση παρόλο που όπως παραδέχθηκε η πολιτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την ανάπτυξη της οικονομίας. Τον αυξημένο κίνδυνο διολίσθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ένα κύκλο ύφεσης αντανακλούν και οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία. Στην ετήσια έκθεση του το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα υποχωρήσει φέτος κατά 0,4%, ενώ για το 2013 η ανάκαμψη θα είναι μικρότερη (0,2%) από αυτή που προέβλεπε στην Έκθεση του Μαρτίου (0,7%).

Στη δευτερογενή αγορά στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) δεν καταγράφηκαν συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 18,26% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,48% να διαμορφωθεί στο 16,78%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,66%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 0,54%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,42%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,21%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε το 0,11%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε