Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι ελεγκτές ξανάρχονται – Στην Αθήνα σήμερα κλιμάκιο της Eurostat

Τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στον τελικό υπολογισμό του αναθεωρημένου ελλείμματος για το 2009 θα συλλέξουν  στελέχη της Eurostat .

Τα τελικά στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 22 Οκτωβρίου.

Οι ελεγκτές της Eurostat – σύμφωνα με τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – έρχονται για να σβήσουν μια και καλή τους αστερίσκους των εκκρεμοτήτων με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως θα ξετινάξουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. ‘Ο,τι δεν έχει καταγραφεί επαρκώς αυτή τη φορά απλώς θα χρεώνεται στο έλλειμμα και στο χρέος των προηγούμενων ετών.

Η πιο «διάσημη» από τις πράξεις αυτές είναι αυτή που έγινε με την Goldman Sachs με “κέρδος” ως απόλυτο ποσό στο χρέος της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πράξης ήταν η μείωση του χρέους του 2001 ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 105,3% στο 103,7%. Η διαφορά του 1,6% του ΑΕΠ ήταν το κέρδος (στο έλλειμμα) τότε το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί το 2009 στην Goldman Sachs λόγω της ωρίμανσης των ομολόγων στα οποία είχε γίνει το swap.

Η Eurostat επιμένει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες τέτοιες πράξεις οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν πριν υπάρξει τελικό αποτέλεσμα για τα έτη 2006 – 2009.

Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου θα είναι στη “βάση” που θα δημιουργήσουν οι αναθεωρήσεις του 2009 για την εξέλιξη του ελλείμματος του 2010.

Μια “μεταφερόμενη” επίπτωση για φέτος ακόμη και 1% του ΑΕΠ απαιτεί πρόσθετα μέτρα ύψους 2,35 δισ. ευρώ σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο οικονομικό περιβάλλον. Από την άλλη μεριά οι πάγιες εκκρεμότητας της “άσπρης τρύπας” δηλαδή του πλεονάσματος των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, των νοσοκομείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν μικρότερο άγχος για το οικονομικό επιτελείο αφού δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το 2009 μόνο για τους ΟΤΑ.

Η επόμενη έκθεση για την ελληνική οικονομία θα είναι στο τέλος του μήνα και θα έχει τη μορφή έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου αναμένεται να αποτυπωθεί και η πρόθεση της Ε.Ε. μετά την -αναμενόμενη πλέον- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 και κυρίως την επίπτωση στους στόχους του μνημονίου για το 2010.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε