Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Οι ελληνικές εκλογές φόβισαν την Κομισιόν – Θα δείξει χαλαρότητα για το ισπανικό χρέος

Οι ελληνικές εκλογές φόβισαν την Κομισιόν – Θα δείξει χαλαρότητα για το ισπανικό χρέος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε σήμερα να εννοηθεί πως ενδέχεται να δείξει μεγαλύτερη χαλαρότητα απέναντι στην Ισπανία όσον αφορά στους στόχους της για μείωση του ελλείμματος, στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής εικόνας της.

«Η Ισπανία έχει δεσμευτεί στους ευρωπαίους εταίρους της ως προς τους στόχους για την δημοσιονομική της σταθεροποίηση» και «υπάρχουν οι παράμετροι που η Ισπανία οφείλει να τηρήσει», τόνισε στην διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου για τα οικονομικά θέματα Αμαντέου Αλταφάζ.

«Τούτου λεχθέντος, υπάρχει μία οικονομική ανάλυση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι χώρες», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως η ρήτρα αυτή εντάσσεται στις επιταγές του Συμφώνου Ευρωπαϊκής Σταθερότητας.

Ο Αλταφάζ πρόσθεσε πως η Επιτροπή θα ξαναδεί με μεγαλύτερη σαφήνεια μετά την προβλεπόμενη δημοσίευση στις 11 Μαΐου των νεότερων προβλέψεων για την ανάπτυξη και του δημοσίου χρέους για τις διάφορες χώρες στην Ευρώπη.

Η Μαδρίτη ήδη έχει αποσπάσει μία ευνοϊκή μεταχείριση από τους ευρωπαίους εταίρους της όσον αφορά τη μείωση του δημοσίου χρέους της, καθώς της «συγχώρεσαν» την εκτροπή του ύψους του στο 5,3% του ΑΕΠ, από 4,4% που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο.

Παρά ταύτα, η ισπανική κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσει ώστε το δημόσιο χρέος της να επιστρέψει στο 3%, το όριο που θεσπίστηκε με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πολιτικοί αναλυτές, όμως, εκφράζουν την άποψη πως η Μαδρίτη είναι δύσκολο να επιτύχει αυτόν τον στόχο, δεδομένης της βαθιάς ύφεσης που κατατρύχει σήμερα τη χώρα–με το ΑΕΠ της να έχει υποχωρήσει ήδη στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 0,3%, έπειτα από ισόποση υποχώρηση το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε